Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Električar Sean Hoey oslobođen je danas optužbe za ubojstvo 29 ljudi u bombaškom napadu 1998. u Omaghu, najsmrtonosnijem pojedinačnom napadu u krvavoj povijesti Sjeverne Irske.


I dok ta britanska pokrajina pokušava obnoviti mostove između protestanata i katolika nakon 30 godina sukoba, činjenica da nitko nije osuđen za taj napad ostavlja dojam nedovršenog posla.

Vezani članci Policija u Engleskoj, ilustracija U trgovačkom centru u Engleskoj pred očima djece napadnuti policajci: ''Imao je oštricu i počeo mahati po vratu, glavi, leđima i rukama'' Napadač Split - 2 Cure detalji o bestijalnom napadaču iz Splita: "Vidija sam odmah na njemu, reka sam mu - ti si sitni kriminalac. Čak nam je lažnu osobnu dao"

Hoey (38) je bio optužen za izradu automobila bombe koja je ubila 29 ljudi, među kojima i jednu trudnicu s blizancima, i ranila 200 osoba.

Odgovornost za eksploziju preuzela je Prava IRA, disidentska skupina Irske republikanske armije, a svrha napada bila je zaustaviti mirovni proces i sabotirati sporazum od Velikog petka, potpisanog u travnju te godine.

Izričući oslobađajuću presudu, sudac Reg Weir kritizirao je
forenzične dokaze u ovom slučaju za koje je rekao da nisu dokazali izvan razumne sumnje Hoeyovu odgovornost.

Ova presuda, nakon jednog od najvećih suđenja za ubojstva u povijesti Velike Britanije, frustrirajuća je za rođake ubijenih od kojih su neki oštro kritizirali vlasti zbog toga što nisu uspjele dovesti odgovorne za ovaj zločin pred lice pravde.

Jedina osoba koja je dosad zatvorena u svezi s bombaškim napadom u Omaghu je vlasnik bara Colm Murphy. 

Presudu koja mu je izrečena poništio je sud u Dublinu 2005. i sada čeka ponovno suđenje.