Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isključeni iz Socijalističke internacionale

SDP BiH: Isključenje Dodikove stranke logičan ishod ideološkog skretanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP BiH odbacila optužbe SNSD-a Milorada Dodika da je lobirala za isključenje te stranke iz Socijalističke internacionale.

Dodikov SNSD isključen je iz članstva u Socijalističkoj internacionali na zasjedanju održanom prošlog tjedna u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici.

Ovu mjeru u priopćenju SDP-a opisali su kao 'brisanje SNSD-a iz članstva u SI' te su podsjetili kako je riječ o procesu kojega je Etičko povjerenstvo SI započelo još 2006. godine na temelju prijave SDP BiH.

'Tijekom procesa kojega je vodilo Etičko povjerenstvo SI, SNSD je imao brojne prilike za promjenu svojih političkih stajališta i agresivne retorike, za što očevidno nije bilo volje, ali ni dovoljno unutrašnje snage', konstatirali su iz SDP-a.

>> Dodik: Lagumdžija mora otići, BiH neće opstati

Dodali su kako je za SI problem bio SNSD-ovo stalno nijekanje države Bosne i Hercegovine kao i pokušaj iskrivljavanja povijesnih činjenica iz neposredne prošlosti ponavljanjem tvrdnji o nepostojanju srebreničkog genocida. Također se ističe kako se niti jedna stranka-članica SI nije usprotivila brisanju SNSD-a iz članstva, a u SDP-u drže kako je to najbolji dokaz koliko je Dodikova stranka 'ideološki skrenula'.

SNSD je u ponedjeljak ustvrdio kako je SDP kampanju za isključenje iz SI poveo zbog ranijeg Dodikova koaliranja sa Strankom demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH, no u SDP-u su to odlučno opovrgnuli.

Isključenje SNSD-a iz SI na temelju postupka kojega je pokrenuo SDP dodatno je zaoštrilo već postojeći sukob između Dodika i Zlatka Lagumdžije.

U proteklih mjesec dana Dodik opetovano inzistira na smjeni Lagumdžije s pozicije ministra vanjskih poslova BiH. U izjavi medijima Dodik je u ponedjeljak Lagumdžiju nazvao "lažnim demokratom" optuživši ga da poziva na sukobe i rat. "Drago mi je što se rušenju BiH pridružio i Lagumdžija i u tome ga nitko nema namjeru sprječavati", izjavio je Dodik konstatirajući kako mu je Lagumdžija najbolji saveznik u rušenju "neodržive države" odnosno njezinu "razdruživanju".

Lagumdžija je pak uzvratio izjavom kako on Dodiku predstavlja najveću zapreku u rušenju države. "Ja ću i ostati njegova najveća zapreka", izjavio je Lagumdžija dodajući kako svakome mora biti jasno da bilo kakav pokušaj "razdruživanja" zemlje kakva je BiH ne može proći bez nasilja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene