Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Proces protiv Bošnjaka'

SDA se povlači iz pregovora o novom ustroju Mostara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smatrajući da se proces preustroja Mostara pretvorio u 'proces protiv Bošnjaka', Stranka demokratske akcije odlučila se povući iz pregovora o novom gradskom Statutu.

Pregovori oko promjene Statuta grada Mostara, oko kojih posreduje Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR), zapali su u nove probleme nakon što je Stranka demokratske akcije najavila da više neće sudjelovati u tim pregovorima optužujući OHR da vodi proces protiv Bošnjaka.

"SDA ne vidi razloga da nastavi svoje sudjelovanje u ovom procesu koji OHR naziva pregovorima, a on je u međuvremenu postao proces protiv Bošnjaka Mostara", navodi se u priopćenju iz SDA.

Pročitajte i ovo Objavljena je snimka miniranja kamenoloma zbog kojeg je došlo do odrona miniranje kamenoloma VIDEO Pogledajte snimku zastrašujućeg odrona kod Mostara: Odnio je tri automobila Odron kod Mostara nema struje VIDEO Užas kod Mostara: Tri automobila propala u jezero nakon odrona

>> BiH: Potpisivanje peticije za drugačiji ustroj Mostara

Ova je stranka izvijestila visokog predstavnika Valentina Inzka da istupa iz političkih pregovora nakon što je OHR ignorirao njihove prijedloge za preustroj grada na Neretvi. Novi krug razgovora najvećih hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka koje su uključene u rad Gradskog vijeća Mostara uz posredovanje zamjenika visokog predstavnika, američkog diplomata Rodericka Moorea započeo je u utorak, a tome sastanku nije se odazvala SDA.

Iz ove stranke su naveli da se 'stajališta SDA i bošnjačkih predstavnika u Gradskom vijeću Mostara ne shvaćaju kao dio političkog diskursa Mostara' i pojasnili da niti jedan od njihovih prijedloga nije uzet u razmatranje kao moguće rješenje za promjenu statuta Mostara.

Mostar je nakon teškoga rata između Hrvata i Bošnjaka bio podijeljen na šest općina, a novi Statut kojim su ukinute općine 2004. godine donio je bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown. Odredbe toga Statuta osporio je Ustavni sud BiH, koji je ocijenio da postoji nesrazmjer između broja birača koji biraju vijećnike iz svakog gradskog područja, koji se kreće između nešto više od 7.000 do skoro 30.000, i činjenice da birači u središnjoj gradskoj zoni mogu birati samo vijećnike s gradske liste, a ne s općinske liste kao žitelji u šest bivših općina koje su sada izborne jedinice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene