Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najavljeni su veliki proruski prosvjedi koji bi se trebali održati u subotu u Donjecku, uporištu proruskih pristaša na istoku Ukrajine.


Veliki proruski prosvjedi trebaju se održati u subotu u Donjecku, uporištu proruskih pristaša na istoku Ukrajine dok se ne smanjuje napetost na Krimu, na jugu zemlje, gdje je parlament odlučio odcijepiti se od Kijeva.

Vezani članci Ukrajinska vojska G7 osuđuje gomilanje ruske vojske na granici s Ukrajinom: Zaustavite provokacije i smirite napetosti Slika nije dostupna NEUGODNO IZNENAĐENJE ZA PUTINA Zapad produljio sankcije Rusiji

Donjeck je glavni grad Donbasa, rudarskog bazena uz granici s Rusijom i rodni grad svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča. Nakon njegova bijega u Rusiju u tome području vlada velika napetost između pristaša Rusije i zagovornika ukrajinskog jedinstva.

Razvoj dosadašnjih događaja u Ukrajini pratite OVDJE!

Pristaše pripojenja Moskvi su na tri dana bili zauzeli zgradu područne uprave i ondje izvjesili rusku zastavu ali ih je policija izbacila u četvrtak rano ujutro. Usto, suparnički prosvjedni skupovi dviju strana u kojima je sudjelovalo više tisuća ljudi, prometnuli su se u opći metež.

Ukrajinsko pravosuđe je povelo istragu zbog 'povrede teritorijalne cjelovitosti zemlje' protiv Pavela Grubarjova, mjesnog poduzetnika koji se nametnuo kao vođa proruskih prosvjednika, kao i protiv čelnika na Krimu koji traže pripojenje Moskvi, što je znak da vlasti shvaćaju prijetnju ozbiljno. Grubarojov je uhićen u četvrtak i može dobiti deset godina zatvora.

Stanje je i dalje napeto na Krimu gdje su u petak, drugi dan zaredom, naoružane maskirane osobe s ruskim zastavama spriječile vojne promatrače Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) da uđu na taj poluotok.

Zadaća promatrača je pokušati smanjiti napetost na Krimu gdje je mjesni parlament odlučio odcijepiti se od Kijeva i 16. ožujka organizirati referendum o pripojenju Krima Rusiji.

Julija Timošenko upozorava na opasnost od rata, traži sankcije Rusiji

Na diplomatskom polju, usprkos ubrzanim konzultacijama Zapada i Rusa u zadnjih tjedan dana, nije pronađeno rješenje za izlazak iz krize koja je izbila koncem veljače, a Bruxelles i Washington su ipak zaprijetili diplomatskim i gospodarskim sankcijama.

Američki predsjednik Obama je naredio da se uvedu vizna ograničenja i odobrio zamrzavanje imovine nekih ruskih i ukrajinskih čelnika.

Europski čelnici su pak prekinuli pregovore o izdavanju viza ruskim građanima i zaprijetili dodatnim sankcijama, napose gospodarskim, bude li se stanje i dalje pogoršavalo.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je objavio u četvrtak da će EU potpisati politički dio ugovora o pridruživanju s Kijevom prije predsjedničkih izbora u Ukrajini raspisanih za 25. svibnja. Odbijanje predsjednika Viktora Janukoviča da potpiše taj ugovor bio je povod za početak prosvjeda u Ukrajini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook