Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sadašnji Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Christian Schwarz-Schilling, ostat će u toj zemlji i nakon što mu početkom sljedećeg tjedna istekne mandat, tvrdi u ponedjeljak sarajevski 'Dnevni avaz'.


List navodi kako je Schwarz-Schilling odluku o tome da nastavi boraviti u BiH donio kako bi sudjelovao u pregovorima o ustavnim promjenama.

Vezani članci SDA (Foto: AFP) Dokaz političkog inženjeringa? Izvor portala u BiH tvrdi da je SDA preusmjeravao glasove Komšiću Mostar uoči izbora (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Grad s posebnim statusom uoči izbora u BiH: ''Podjele u Mostaru izazivaju političari, a ne narod''

S tim je upoznao svoje najbliže suradnike i neke utjecajne
veleposlanike, a mnogi upravo među njima ne žele takvu vrstu angažiranja njemačkog političara, piše list.

Neimenovani izvori koji su 'Avazu' prenijeli ovu informaciju pojasnili su kako Schwarz-Schilling želi pomoći rad posebnoga povjerenstva za reformu Ustava, a ono bi trebalo biti utemeljeno pri Parlamentu ili Vijeću ministara BiH.

Uspostavu takvoga povjerenstva osobno je predložio prije desetak dana kada je čelnicima političkih stranaka u BiH ponudio na potpis izjavu koja sadrži obvezu uspostave ovakvoga tijela kao i odrednicu da bi ustavna reforma morala biti dovršena do kraja 2009. godine.

Nastavljeni angažman u BiH Schwarz-Schilling kani osobno financirati, a navodno je već do kraja godine produžio zakup rezidencije u Sarajevu koju sada koristi.

Mediji i javnost u BiH, s iznimkom onih iz Republike Srpske, uglavnom negativno ocjenjuju učinak njemačkog političara tijekom proteklih godinu i pol mandata.

Sarajevski mediji tako su ga optuživali kako je "većinu mandata prespavao" zamjerajući mu to što gotovo niti u jednom ozbiljnom slučaju nije uporabio široke ovlasti koje mu stoje na raspolaganju.

Političari iz RS poput Milorada Dodika Schwarz-Schillinga hvalili su upravo zbog toga izražavajući nadu kako će se slično ponašati i njegov nasljednik Miroslav Lajčak.

Ostane li u BiH i nakon 2. srpnja Schwarz-Schilling učinit će presedan s obzirom da ga nitko nije zvao da se nastavi aktivno baviti političkim pitanjima u toj zemlji.

Slično kao i za veleposlanike, i za ranije Visoke predstavnike
vrijedilo je nepisano pravilo da po završetku mandata neko vrijeme ne dolaze u BiH niti javno komentiraju stanje u toj zemlji.