Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Schroeder oštro kritizira Angelu Merkel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder žestoko je u svom prvom intervjuu nakon silaska s vlasti prije godinu dana, objavljenom u subotu u tjedniku "Der Spiegel", kritizirao rad kancelarke Angele Merkel i demokršćansko-socijaldemokratsku koaliciju na vlasti.


- Ovoj vladi jednostavno nedostaje vodstvo, izjavio je Schroeder. Bivši kancelar se posebice okomio na najvažniji projekt vlade Angele Merkel, reformu zdravstvenog sustava.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

- To je birokratsko čudovište bez budućnosti koje je u sukobu s programima obiju vladinih stranaka a isto tako ne donosi ništa dobra za osiguranike, smatra Schroeder. 

Bivši predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) izrazio je istodobno mišljenje da bi prijevremeni prekid rada koalicijske vlade više naškodio demokršćanima i njihovoj šefici Angeli Merkel nego SPD-u.

- Propast ove vlade značila bi i kraj karijere Angele Merkel,
zaključio je Schroeder.

Bivši kancelar i sadašnji lobist ruskog energetskog diva Gazprom u istom je razgovoru isključio mogućnost povratka na političku scenu.

- Za mene povratka u politiku nema, izjavio je Schroeder. On je u razgovoru za tjednik "Spiegel" po prvi put progovorio i o razlozima prošlogodišnjeg raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora na kojima je neposljetku pobijedila njegova protivnica Angela Merkel.

- Na prijevremene izbore sam se odlučio zbog toga jer sam osjetio da unutar SPD-a nedostaje podrške za moju reformsku politiku, rekao je Schroeder. On je za gubitak izbora optužio i tradicionalne socijaldemokratske partnere sindikate čiji su čelnici, po Schroederovom mišljenju, "pružili preslabu podršku" SPD-u.

Bivši kancelar je krajem svibnja 2005. nakon poraza na lokalnim izborima u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna - Vestfalija, najavio prijevremene izbore.

Schroeder će sljedećeg tjedna u Berlinu predstaviti svoju
autobiografiju pod nazivom "Odluke - moj život u politici".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene