Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Schengen: U ponoć pada 'željezna zavjesa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovačka i Austrija počele su zajedničku proslavu proširenja schengenske zone s 15 na 24 zemlje Europske unije, što se smatra završnim činom micanja nekadašnje Željezne zavjese između zapadne i istočne Europe.

Simbolično, slovački premijer Robert Fico i austrijski kancelar
Alfred Gusenbauer zajedno su prepilili prepreku na graničnome prijelazu Berg-Petržalka i onda otvorili šampanjac pod velikom europskom zastavom sa sloganom "Europa bez granica", javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Eurodizel bez promjene Goriva od ponoći jeftinija lipu-dvije Slika nije dostupna Povećali cijene zbog PDV-a INA od ponoći vraća cijene na razinu prije 1. kolovoza

"Ovo je povijesni događaj nakon razaranja u dvama svjetskim ratovima i podjele kontinenta Željeznom zavjesom", naglasio je Gusenbauer. "Od ponoći ćete moći putovati četiri tisuće kilometara od Tallinna u Estoniji do Lisabona u Portugalu bez pregleda putnih isprava", rekao je Fico pun entuzijazma, javlja France Presse.

Proširenje Schengenske zone potaknut će turizam i poslovanje, ali na zapadu Europe strahuju da bi u nekim zemljama mogla narasti stopa kriminala i da će nove vanjske granice Europe biti manje sigurne.

Fico i Gusenbauer znaju za te strahove, ali odbacuju ih. "Što je Schengen? To nije kriminal, nije nesigurnost. To nije strah, već veliki prostor sigurnosti i stabilnosti", rekao je Gusenbauer na svečanosti na bivšem graničnom prijelazu blizu Bratislave.

Schengenska će zona biti velika poput trećine Sjedinjenih Država, a u njoj živi oko 400 milijuna stanovnika.

Za početak će se odnositi na kopnene i morske granice, a od ožujka će se proširiti i na aerodrome.

Schengenska se zona zove po Schengenu, selu u Luksemburgu u kojem je 1985. postignut prvi sporazum o putovanju bez putovnica, a od ponoći i jedne minute, s ulaskom Malte i osam istočnoeuropskih zemalja (Slovenija, Mađarska, Slovačka, Poljska, Češka, Estonija, Litva, Latvija) primjenjivat će se u 24 zemlje Europske unije. Schengen tako od ponoći dolazi na hrvatsku granicu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene