Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovačka i Austrija počele su zajedničku proslavu proširenja schengenske zone s 15 na 24 zemlje Europske unije, što se smatra završnim činom micanja nekadašnje Željezne zavjese između zapadne i istočne Europe.


Simbolično, slovački premijer Robert Fico i austrijski kancelar
Alfred Gusenbauer zajedno su prepilili prepreku na graničnome prijelazu Berg-Petržalka i onda otvorili šampanjac pod velikom europskom zastavom sa sloganom "Europa bez granica", javlja Reuters.

Vezani članci Junak iz pozadine Držala lekciju preko interneta, no svi su pratili samo ono što je radila njezina mačka Slika nije dostupna Goriva od ponoći jeftinija lipu-dvije

"Ovo je povijesni događaj nakon razaranja u dvama svjetskim ratovima i podjele kontinenta Željeznom zavjesom", naglasio je Gusenbauer. "Od ponoći ćete moći putovati četiri tisuće kilometara od Tallinna u Estoniji do Lisabona u Portugalu bez pregleda putnih isprava", rekao je Fico pun entuzijazma, javlja France Presse.

Proširenje Schengenske zone potaknut će turizam i poslovanje, ali na zapadu Europe strahuju da bi u nekim zemljama mogla narasti stopa kriminala i da će nove vanjske granice Europe biti manje sigurne.

Fico i Gusenbauer znaju za te strahove, ali odbacuju ih. "Što je Schengen? To nije kriminal, nije nesigurnost. To nije strah, već veliki prostor sigurnosti i stabilnosti", rekao je Gusenbauer na svečanosti na bivšem graničnom prijelazu blizu Bratislave.

Schengenska će zona biti velika poput trećine Sjedinjenih Država, a u njoj živi oko 400 milijuna stanovnika.

Za početak će se odnositi na kopnene i morske granice, a od ožujka će se proširiti i na aerodrome.

Schengenska se zona zove po Schengenu, selu u Luksemburgu u kojem je 1985. postignut prvi sporazum o putovanju bez putovnica, a od ponoći i jedne minute, s ulaskom Malte i osam istočnoeuropskih zemalja (Slovenija, Mađarska, Slovačka, Poljska, Češka, Estonija, Litva, Latvija) primjenjivat će se u 24 zemlje Europske unije. Schengen tako od ponoći dolazi na hrvatsku granicu.