Obavijesti Pretražite Navigacija
Nakon rata

Podignut je veo s teme koja je godinama bila veliki tabu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova knjiga objavljena u Njemačkoj podiže veo s teme koja je dugo bila tabu - sudbini djece čiji su očevi pripadnici poratnih savezničkih okupacijskih snaga.

Vojnici četiriju okupacijskih sila očevi su najmanje 400 tisuća djece rođenih u Njemačkoj u prvim poratnim godinama. Mnogi od njih bili su izloženi ostracizmu cijeli svoj život, a mnogi su i krenuli u potragu za svojim očevima, navodi se u novoj znanstvenoj studiji stručnjaka sa sveučilišta Friedricha Schillera u Jeni.

Tri četvrtine njih potomci su vojnika Crvene armije

Pročitajte i ovo Riječka luka krije se lokacija Uzbuna zbog opasnog otkrića: Središte Rijeke će potpuno evakuirati, obustavit će sav promet, čak i onaj zračni Slika nije dostupna Ovo vrijedi vidjeti VIDEO Rijetke snimke u boji otkrivaju kako je izgledao Berlin u srpnju 1945.

Kada su sovjetske, britanske, francuske i američke snage napredovale u osvajanju nacističke Njemačke prije sedamdeset godina, u sve četiri okupacijske zone Njemice su bile izložene silovanjima golemih razmjera. Pojedinosti o tim gnusnim zločinima iznijete su u knjizi čiji je prevedeni naslov "Kopilad - Djeca okupacije u Njemačkoj" i objavljena je ovaj tjedan. Po podacima, prva od djece "neprijateljskih očeva" rođena su oko Božića 1945. godine.

Tabu

"Nakon rata, djeca okupacije dugo su bila tema koja se ne spominje", rekao je Rainer Gries sa svučilišta u Jeni, koji je istraživao sudbinu poratne djece zajedno s kolegicom s fakulteta u Magdeburgu Silke Satjukow. Knjiga, kolektivna biografija te djece, rezultat je projekata koje je financirala Zaklada Fritza Thyssena iz Koelna o povijesti, psihologiji i politici prema njima. Vojnici Crvene armije optuženi su za dva milijuna silovanja. Na temelju toga, istraživači su zaključili da je posljedica toga rođenje 300 tisuća djece.

I francuski i američki vojnici počinili su brojna silovanja, a britanskih silovanja otkriveno je manje, navodi se u knjizi. Uz djecu koja su bila plod silovanja, rođeno je i nekoliko tisuća djece iz ljubavnih veza Njemica i savezničkih vojnika. Ta su djeca nosila težak psihološki teret, jer ih se u njemačkom stanovništvu, pa čak i unutar vlastitih obitelji, doživljavalo kao "kopilad". Poslije rata ih se zlostavljalo jer ih se držalo "djecom rođenom u grijehu", pa čak i krivima za vlastitu sudbinu.

Pod normalno je bilo da moraju snositi pokoru za svoj pretpostavljeni grijeh, kazala je Satjukow. Njihovim majkama nitko nije pružao pomoć, bez obzira u kojoj okupacijskoj zoni bile, na istoku ili zapadu. Iznimka je jedino Francuska. Djeca francuskih vojnika smatrala su se francuskim državljanima pod uvjetom da su bila data na posvajanje. Oko 1500 ih je bilo zahvaćeno takvom politikom. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene