Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saudijski kralj Abdulah bin Abdul-Aziz pomilovao je žrtvu silovanja, koja je bila osuđena na šest mjeseci zatvora i 200 udaraca bičem, što su pozdravili aktivisti za ljudska prava.


Kraljev oprost objavljen je na dan početka najvećeg islamskog godišnjeg hodočašća u Meku, sveto mjesto islama smješteno upravo u Saudijskoj Arabiji.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Podignuta optužnica protiv 65-godišnjaka zbog silovanja zaposlenice (19) Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Nasilje svi osuđuju i potiču da ga se prijavljuje, no što se događa nakon prijave? ''Sudski procesi traju godinama i većina žrtava odustaje''

Saudijski ministar pravosuđa Muhammad al-Sheikh kazao je za lokalni dnevnik al- Jazeera kako njegov suveren ne dovodi u pitanje sudsku presudu već da je oprost izrekao 'u interesu naroda'.

Devetnaestgodišnja žrtva grupnog silovanja počinjenog prošle godine, mlada Saudijka odlučila je prijaviti počinitelje zločina, no sud je kaznu izrekao i njoj jer je utvrdio kako je prije napada bila u pratnji muškarca s kojim nije ni u kakvome srodstvu.

U konzervativnom islamskom kraljevstvu koje prakticira vrlo strogu verziju islamizma, poznatog kao vahabizam, strogo se odvajaju spolovi u ime šerijatskog prava i žene ne smiju komunicirati s muškarcima s kojima nisu u srodstvu.

Slučaj kažnjene žrtve odjeknuo je i u svijetu. Osudile su ga i
organizacije za zaštitu ljudskih prava, a simpatije za žrtvu izrazio
je i američki predsjednik George Bush, inače tradicionalni
saveznik Saudijske Arabije.

Saudijski aktivist za ljudska prava tvrdi kako kraljev oprost nije
rezultat međunarodnog pritiska već suveren uvijek nastoji ublažiti patnje naroda kada ustanovi da bi presude psihološki povrijedile osuđene.