Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dekapitacija ili Džihad

Saudijska Arabija šalje 1.200 osuđenika na smrt da se bore protiv Assada u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U javnost je procurio interni memorandum dužnosnika Saudijske Arabije u kojem se u borbu u Siriju protiv Assadovog režima šalje 1.200 osuđenika na smrt u zamjenu za pomilovanje života.

'Postigli smo dogovor s njima kako će im se ukinuti smrtna kazna i da će njihove obitelji dobiti mjesečnu plaću, ali će im biti zabranjen izlazak iz zemlje, u zamjenu za njihovu rehabilitaciju i trening kako bi ih se poslalo u Džihad u Siriju', stoji u navedenom memorandumu, a prenosi Business Insider.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih

>> RH odlučila: Sirijska oporba jedini legitimni predstavnik sirijskog naroda

Iz memoranduma se da zaključiti kako su osuđenici na smrt dobili jednu od dvije opcije - obezglavljivanje ili odlazak u rat u Siriju, a većina osuđenika koji su iz Jemena, Palestine, Saudijske Arabije, Sudana, Sirije, Jordana, Somalije, Afganistana, Egipta, Pakistana, Iraka i Kuvajta, odabrala je Džihad u Siriji.

Novinska agencija AINA prenosi izjavu neimenovanog iračkog dužnosnika, koji je poručio da je Rusija bila izrazito protiv takve odluke saudijskih vlasti. Rusija ima nekoliko vojnih ugovora s Bašarom al Assadom te je opetovano stavljala veto na bilo kakve odluke Vijeća sigurnosti UN-a kojima bi se svrgnulo Assada s vlasti u Siriji. Ipak, njihov službeni stav nije pretjerano na strani samog Assada, već više na strani očuvanja suvereniteta Sirije.

Saudijska Arabija i SAD su surađivale na više vojnih i paravojnih upada, uključujući vojnu operaciju 'Pustinjska oluja' iz 1991. godine, kao i trgovinu oružjem s libijskim pobunjenicima. Često je ta suradnja uključivala i podršku okorjelih islamskih boraca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene