Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saudijska Arabija predstavila je proračun za 2016. godinu. I on nije baš kakav bi željeli.


Saudijska Arabija predstavila je budžet za 2016. godinu. U njemu predviđaju deficit od 87 milijardi dolara. 'Postoji mogućnost da se naša ekonomija suoči s određenim izazovima' rekao je u svom obraćanju kralj Salman koji je najavio efikasnije trošenje državnog novca. 

Vezani članci Novac, ilustracija Osuđena prevarantica: 17 godina primala nezarađenu mirovinu, mora vratiti sve do zadnje lipe s kamatama Slika nije dostupna PORUKA NAJMOĆNIJIM NAFTAŠIMA 'Ili radikalan zaokret ili propadate'

Od prihoda očekuju 137 milijardi dolara, što je najniži iznos od 2009. godine. Što se tiče rashoda, tu očekuju 224 milijarde dolara.

Ministarstvo financija u svom je priopćenju naglasilo da su u 2015. godini imali rekordan deficit od 98 milijardi dolara zbog pada cijena nafte. Naime, od sredine 2014. godine te su cijene pale za više od 60% na današnjih manje od 40 dolara po barelu.

Podsjetimo da je MMF savjetovao zemlje Perzijskog zaljeva da izvore svojih prihoda usmjere i na druge gospodarske grane osim one vezane za naftu te da posebno smanje ogromne iznose koje davaju za raznorazen subvencije i državne plaće. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook