Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Problemi Saudijske Arabije

Šeici šokirani: 107.000 žena prijavilo se na natječaj za svega 140 radnih mjesta

Saudijske žene (Foto: Arhiva/AFP)
Saudijske žene (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Državna služba u Saudijskoj Arabiji vrlo je traženo zanimanje, a za 140 radnih mjesta u tamošnjem Generalnom direktoratu za putovnice, na natječaj se prijavilo čak 107.000 žena. Prema natječaju, svih 140 radnih mjesta i namijenjeno je ženama.

Kad su uvidjeli kakav je interes izazvao njihov natječaj, lokalni dužnosnici odmah su ga zatvorili, piše Arab News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neslužbeni rezultati Saudijska Arabija: Tri žene pobijedile na lokalnim izborima Slika nije dostupna I to se dogodilo Žene po prvi put glasuju u Saudijskoj Arabiji, Uber ih besplatno vozi do birališta

Jedini uvjeti za radno mjesto bili su srednja stručna sprema i dob između 25 i 35 godina.

Mediji prenose i kako je toliki interes za tako mali broj radnih mjesta među saudijskom ženskom populacijom i posljedica velikih društvenih promjena u toj kraljevini, pod vodstvom princa Mohammeda bin Salmana, koji Saudijsku Arabiju želi pretvoriti u zemlju umjerenog islama.

Podsjetimo, u rujnu 2017. godine kraljevskom je uredbom ženama dozvoljeno voziti automobile u Saudijskoj Arabiji te im je dozvoljeno prisustvovati i sportskim događajima.

Nezaposlenost kod ženaske populacije u Kraljevini iznosi visokih 33 posto, a ukupna nezaposlenost te zemlje iznosi 12 posto.

Donedavno je stroga segregacija sprječavala žene da rade gotovo bilo što izvan vlastitog doma, no pravila su u međuvremenu malo opuštenija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene