Saudijske žene (Foto: Arhiva/AFP)
Saudijske žene (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Državna služba u Saudijskoj Arabiji vrlo je traženo zanimanje, a za 140 radnih mjesta u tamošnjem Generalnom direktoratu za putovnice, na natječaj se prijavilo čak 107.000 žena. Prema natječaju, svih 140 radnih mjesta i namijenjeno je ženama.


Kad su uvidjeli kakav je interes izazvao njihov natječaj, lokalni dužnosnici odmah su ga zatvorili, piše Arab News.

Vezani članci Slika nije dostupna Ženska mreža Hrvatske piše mandataru: Vodite računa o zaštiti prava žena Slika nije dostupna Saudijska Arabija: Tri žene pobijedile na lokalnim izborima

Jedini uvjeti za radno mjesto bili su srednja stručna sprema i dob između 25 i 35 godina.

Mediji prenose i kako je toliki interes za tako mali broj radnih mjesta među saudijskom ženskom populacijom i posljedica velikih društvenih promjena u toj kraljevini, pod vodstvom princa Mohammeda bin Salmana, koji Saudijsku Arabiju želi pretvoriti u zemlju umjerenog islama.

Podsjetimo, u rujnu 2017. godine kraljevskom je uredbom ženama dozvoljeno voziti automobile u Saudijskoj Arabiji te im je dozvoljeno prisustvovati i sportskim događajima.

Nezaposlenost kod ženaske populacije u Kraljevini iznosi visokih 33 posto, a ukupna nezaposlenost te zemlje iznosi 12 posto.

Donedavno je stroga segregacija sprječavala žene da rade gotovo bilo što izvan vlastitog doma, no pravila su u međuvremenu malo opuštenija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju