Saudijske žene (Foto: Arhiva/AFP)
Saudijske žene (Foto: Arhiva/AFP)

Državna služba u Saudijskoj Arabiji vrlo je traženo zanimanje, a za 140 radnih mjesta u tamošnjem Generalnom direktoratu za putovnice, na natječaj se prijavilo čak 107.000 žena. Prema natječaju, svih 140 radnih mjesta i namijenjeno je ženama.


Kad su uvidjeli kakav je interes izazvao njihov natječaj, lokalni dužnosnici odmah su ga zatvorili, piše Arab News.

Vezani članci Mike Pompeo (Foto: AFP) Američki državni tajnik u srijedu u Saudijskoj Arabiji razgovara o odgovoru na napade Džavad Zarif (Foto: AFP) Iranski šef diplomacije: SAD ne brine bombardiranje djece u Jemenu njihovim oružjem, nego napad na rafinerije

Jedini uvjeti za radno mjesto bili su srednja stručna sprema i dob između 25 i 35 godina.

Mediji prenose i kako je toliki interes za tako mali broj radnih mjesta među saudijskom ženskom populacijom i posljedica velikih društvenih promjena u toj kraljevini, pod vodstvom princa Mohammeda bin Salmana, koji Saudijsku Arabiju želi pretvoriti u zemlju umjerenog islama.

Podsjetimo, u rujnu 2017. godine kraljevskom je uredbom ženama dozvoljeno voziti automobile u Saudijskoj Arabiji te im je dozvoljeno prisustvovati i sportskim događajima.

Nezaposlenost kod ženaske populacije u Kraljevini iznosi visokih 33 posto, a ukupna nezaposlenost te zemlje iznosi 12 posto.

Donedavno je stroga segregacija sprječavala žene da rade gotovo bilo što izvan vlastitog doma, no pravila su u međuvremenu malo opuštenija.