Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umrlo više od 2000 ljudi

Sastanak Afričke unije o eboli: 'Najveću cijenu epidemije plaćaju žene'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U glavnom gradu Etiopije, sjedištu Afričke unije, posebice će se razgovarati o mjeri odgode letova, koja je djelomično već na znazi, te zatvaranju pomorskih i kopnenih granica.

redstavnici Afričke unije (AU) okupili su se u ponedjeljak u Adis Abebi kako bi definirali strategiju borbe protiv epidemije ebole od koje je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u zapadnoj Africi umrlo više od 2000 ljudi, dok je više od 4000 zaraženo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raste broj zaraženih i umrlih Epidemija gazi sve pred sobom: Od ebole umrlo 1229 osoba Slika nije dostupna Nezaustavljivo se širi Ebolom zaraženo gotovo dvije tisuće ljudi

Otvarajući raspravu, predsjednica Povjerenstva AU-a Nkosazana Dlamini-Zuma pozvala je na "ujedinjeni, potpuni i kolektivni afrički odgovor".

Ebola prijeti sigurnosti hrane u zapadnoj Africi

U glavnom gradu Etiopije, sjedištu Afričke unije, posebice će se razgovarati o mjeri odgode letova, koja je djelomično već na znazi, te zatvaranju pomorskih i kopnenih granica.

Dlamini-Zuma je ustvrdila da je kriza "bacila svijetlo na slabosti zdravstvenih sustava" u zemljama pogođenim smrtonosnom bolešću. Jedna od tih slabosti je, upozorila je, i "ozbiljan nedostatak stručnog osoblja".

Predsjednica povjerenstva nije zaboravila i žrtve, istaknuvši da zemlje također moraju povesti borbu protiv "izolacije i stigmatizacije" oboljelih, cijelih zajednica ili država.

Prema procjeni Carlosa Lopesa, izvršnog tajnika Gospodarskog povjerenstva UN-a za Afriku, kriza uzokovana ebolom odrazit će se će na BDP Gvineje, Siera Leonea i Liberije.

Za sada ne postoji nikakvo cjepivo protiv ebole, no WHO se odlučio za hitnu primjenu eksperimentalnih lijekova. UN procjenjuje da je u ovom trenutku potrebno u borbi protiv epidemije izdvojiti 600 milijuna dolara. Radi se o najvećoj krizi od otkrića tog virusa 1976.

"Najveću cijenu epidemije ebole plaćaju žene jer su one te koje se brinu o oboljelima, bilo da se radi o djeci ili ostalim članovima obitelji", kazao je Lopes.

WHO je objavio da se prvom cjepicu nada u studenome. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene