Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarkozy želi reforme UN, G8 i 'politiku civilizacije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska će zagovarati ulazak pet novih stalnih članica u Vijeće sigurnosti UN-a, najavio je Nicolas Sarkozy na konferenciji za tisak u čijem je središtu bila "politika civilizacije" koja treba dati "hitne" odgovore na važna pitanja s područja morala, gospodarstva, socijalne politike u 2008.

"Francuska će učiniti sve kako bi Njemačka, Japan, Brazil, Indija i jedna velika afrička zemlja postale stalne članice Vijeća sigurnosti" Ujedinjenih naroda, najavio je Sarkozy, a prenijeli mediji.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

Ustroj svjetske organizacije skrojene u 20. stoljeću ne može
odgovoriti na pitanja 21. stoljeća, jer se velika pitanja ne mogu rješavati, a da se o njima ne izjašnjava nijedna afrička i nijedna latinskoamerička država, rekao je Sarkozy.

Francuska vlada lobirat će i za uključenje Kine, Indije,
Južnoafričke Republike, Meksika i Brazila skupini G8, najrazvijenijih zemalja svijeta, najavio je nadalje Sarkozy.

Na prvoj velikoj konferenciji za novinare otkako je u svibnju 2007. preuzeo dužnost šefa države, Sarkozy je pred najmanje 500 novinara u 55 minuta predstavio prioritete francuskog predsjedanja EU od 1. srpnja te najavio da će službeni Pariz primijeniti na Europu jednaku "politiku civilizacije" koju kani provesti u Francuskoj.

Ta se politika sastoji, između ostalog, u "demokratizaciji i
humanizaciji" vlade i volji da se zaštite gospodarski interesi od utjecaja velikih spekulanata, rekao je Sarkozy.

Francuski predsjednik zauzeo se za promjene u funkcioniranju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda te najavio da će Pariz i dalje sudjelovati u traženju rješenja za Libanon i Bliski istok.

Francuska vlada provodit će imigracijsku politiku na temelju
useljeničkih kvota "koje će dogovoriti sa zemljama" emigracije, najavio je Sarkozy izvijestivši da su Italija i Španjolska zatražile zajedno s Francuskom organizaciju kolektivnih izgona stranaca bez reguliranog statusa iz tih triju zemalja.

Između 23 i 24.000 imigranata s nereguliranim statusom bilo je prognano iz Francuske u 2007., prema podacima ministarstva imigiracije, a vladin je cilj prognati 25.000 nelegalnih useljenika.

Na pitanje o padu svoje popularnosti Sarkozy je odgovorio da "cilj" predsjedništva nije "provesti petgodišnji mandat uz 70-postotnu popularnost, već je cilj djelovati".

Sarkozy je izričito potvrdio da želi u 2008. ukidanje 35-satnog
radnog tjedna, a u središtu konferencije bila je "politika
civilizacije", za koju je kazao da ju je preuzeo od sociologa Edgara Morina.

"Ne samo da trebamo bolje upravljati već i promijeniti naš način proizvodnje, rada, obrazovanja i života. To je središte projekta civilizacije", rekao je Sarkozy i kazao da je program reformi za 2008. temeljen na konceptu u kojemu je "čovjek u središtu politike".

Francuzi su desetljećima propustili provesti reforme i sada više ne smiju čekati, rekao je Sarkozy najavivši velike promjene u radnom zakonodavstvu, a zauzeo se i za "istinsku kulturnu revoluciju" koja bi se provodila putem kanala državne televizije na kojima bi se potpuno ukinulo komercijalno oglašavanje.

U preambulu ustava V. republike Sarkozy želi uvesti "nova prava kakva zahtijeva sadašnje vrijeme, a to su jednakost muškaraca i žena, bioetika, bioraznolikost i druge.

Prva reakcija stigla je iz redova oporbenih socijalista čiji je vođa Francois Hollande kazao da je Sarkozy "izbjegao odgovoriti na bitna pitanja rasta, kupovne moći, visokih životnih troškova, plaća i zapošljavanja".

"Kada javni dužnosnik nema brojki koje će predočiti javnosti, on proizvodi riječi ... Naša zemlja nije očekivala govor tipa izborne kampanje, već rezultate. A njih nema", rekao je Hollande.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene