Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skup za izazivanje nasilja

Sarajevski gradonačelnik traži zabranu odavanja počasti pripadnicima JNA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko tri stotine članova obitelji poginulih kao i bivših pripadnika vojske bosanskih Srba najavilo je okupljanje 3. svibnja u Sarajevu. Zapalit će svijeće i položiti cvijeće i tako odati počast smrtno stradalim pripadnicima JNA.

Sarajevski gradonačelnik Alija Behmen javno je u srijedu zatražio od policije u tom gradu da zabrani okupljanje koje su članovi različitih udruga iz Republike Srpske najavili za 3. svibnja kako bi obilježili navodne zločine počinjene nad pripadnicima JNA u glavnom gradu Bosne i Hercegovine tog datuma 1992. godine. 'Riječ je o skupu za koji vjerujem da je smišljen kako bi izazvao nasilje a kao odgovoran čovjek ne mogu šutjeti i stajati po strani dok se to zbiva', kazao je Behmen na konferenciji za novinstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jeste li ga osjetili? Potres kod Ogulina, osjetio se i na području Zagreba i BiH: "Dobro je zatreslo..." Preminuo rudar u rudniku Mramor kod Tuzle Neizmjerna tuga Akcija spašavanja završila tragično: Iz rudnika Mramor izvučeno tijelo rudara

Gradonačelnik Sarajeva ovime je reagirao na najave udruga koje okupljaju bivše pripadnike vojske bosanskih Srba te članove obitelji poginulih kako će se njih oko tri stotine 3. svibnja okupiti u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i tamo paljenjem svijeća te polaganjem cvijeća odati počast pripadnicima JNA koji su ondje smrtno stradali u okršajima s pripadnicima tadašnje Teritorijalne obrane i policije BiH.

Ministarstvo unutarnjih poslova Sarajevske županije potvrdilo je u utorak kako je dobilo zahtjev za odobrenje održavanja takvog okupljanja te da ga je odlučilo dopustiti. Gradonačelnik Behmen međutim drži kako je riječ o provokaciji čiji je cilj revidirati sudski utvrđene činjenice o zločinima u BiH. 'Građani Sarajeva 2. i 3. svibnja obranili su se od napada strane vojne sile', istaknuo je Behmen ocijenivši kako je najavljeno okupljanje tek dio nastojanja vlasti Republike Srpske 'da se ponovo pregovara o davno utvrđenim činjenicama'.

U sukobima su ubijena 42 pripadnika JNA

Kazao je kako je rezultat takvih pokušaja i nedavno uhićenje ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića kojega srbijansko pravosuđe tereti upravo zbog zbivanja u Dobrovoljačkoj ulici. Tamo je zaustavljena kolona JNA koja je iz zapovjedništva tadašnje Druge vojne oblasti ka dijelovima Sarajeva pod srpskom kontrolom prevozila generala Milutina Kukanjca te desetke naoružanih časnika i vojnika.

U koloni je bio i zarobljeni predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.Vlasti RS i Srbije tvrde kako su u sukobima koji su tada izbili ubijena 42 pripadnika JNA, 73 ranjena a 215 zarobljeno.U RS su u srijedu osudili zahtjev gradonačelnika Behmena, ali su potvrdili kako neće inzistirati na dolasku u Sarajevo 3. svibnja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene