Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lakše ozlijeđene dvije osobe

Sarajevo: Vlada i parlament BiH i dalje blokirani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnici i službenici Vijeća ministara Bosne i Hercegvine i parlamenta BiH ostali su blokirani u zgradama tih institucija u Sarajevu i nakon 17 sati kada im je završeno radno vrijeme, a u naguravanju s okupljenim prosvjednicima lakše su ozlijeđene dvije žene koje su pokušale izaći iz sjedišta državnih institucija.

Istodobno je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio mogućnost intervencije posebne policije MUP-a RS kako bi iz središta Sarajeva 'evakuirali' srpske predstavnike u tijelima vlasti BiH.

'Rječ je o politički motiviranim okupljanjima s ciljem nametanja određene politike', izjavio je Dodik u Banjoj Luci dodajući kako postupci prosvjednika ukazuju na njihovu spremnost na poduzimanje radikalnih mjera.

Nepunih tisuću prosvjednika pred sjedištem državnih intitucija BiH traže da parlament napokon usvoji zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMBG) čime bi se stekli uvjeti da te brojeve dobiju i novorođena djeca bez čega ne mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu niti dobiti putne dokumente.

>>
Sarajevo: Prosvjednici blokirali zgradu Parlamenta, službenici 'bježali' kroz prozore

Zakon je već mjesecima 'na čekanju' jer se srpske i bošnjalčke političke stranke ne mogu dogovoriti hoće li registracijska područja za izdavanje JMBG prelaziti međuentitetsku granicu ili ne.

Dodik tvrdi kako su prosvjedi zapravo neka vrsta političke urote zbog čega je u Istočno Sarajevo poslana posebna policija RS iako ona nema ovlasti intervenirati u samom Sarajevu.

Prosvjednici su blokirali sve izlaze iz sjedišta državnih institucija odlučni ne popustiti u svojim zahtjevima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Airsoft puška Uhićen je Drama na sjeveru Hrvatske: Muškarac s puškom noću hodao ulicama i repetirao oružje upereno prema policajcima Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene