Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga

Sarajevo: Pretražen stan ratnog dozapovjednika TO BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u BiH u petak su pretražili stan ratnog pomoćnika zapovjednika Teritorijalne obrane BiH Zaima Backovića.

Stan je pretražen zbog istrage oko napada na kolonu JNA u središtu Sarajeva zbog koje je temeljem srbijanske tjeralice u Londonu nedavno bio uhićen i ratni član Predsjedništva Ejup Ganić a u Beču general Jovan Divjak, objavili su mediji u BiH.

'Pretraga je provedena po nalogu Suda BiH, a po zahtjevu Tužiteljstva BiH. Pretraga je vezana za slučaj 'Dobrovoljačka', a izvršena je zbog pronalaska određenih dokumenata koji bi bili zanimljivi za tu istragu', rekao je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić. Pri tome Backović nije bio uhićen, ali je jedan od osumnjičenih. On će najvjerojatnije biti ispitan sljedećeg tjedna.

Mediji navode da je tijekom pretrage u Backovićev stan stigao i bivši zapovjednik Armije BiH Sefer Halilović. Tužiteljstvo BiH izdalo je nalog o pokretanju istrage u slučaju 'Dobrovoljačka' u listopadu 2006. godine.

Prema medijskim navodima Backović je u proljeće 1992. godine na početku rata u BiH naložio napad na kolonu JNA koja se izvlačila iz vojarne u središtu grada nakon što je bio zarobljen predsjedavajući BiH Predsjedništva Alija Izetbegović.

Po navodima vlasti u Sarajevu u sukobu s pripadnicima JNA ubijeno je šest pripadnika bivše jugovojske, dok srpske strana navodi da je ubijeno 42, a ranjeno više desetaka vojnika.

Po tjeralici iz Srbije zbog toga je slučaja u Londonu prošle godine bio uhićen pa pušten član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić, a je ove godine u Beču bio uhićen i general Armije BiH Jovan Divjak.

Srbija je tražila njihovo izručenje, no pravosudna tijela Velike Britanije i Austrije odbacili su vjerodostojnost srbijanskih optužnica te su dvojicu ratnih dužnosnika vratili u Bosnu i Hercegovinu. (Hina)

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu"

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene