London Breed (Foto: AFP)
London Breed (Foto: AFP) Foto: Afp

London Breed, nova gradonačelnica San Francisca, bit će prva Afroamerikanka koja će upravljati tim gradom i prva žena na čelu tako velikog grada u Sjedinjenim Državama.


London Breed (43), predsjednica gradskog vijeća tog demokratskog uporišta, vodila je kampanju ističući svoje skromno podrijetlo i obećavši da će se boriti s ozbiljnom krizom stambenog prostora i beskućništva u tom gradu u kojemu većinu čine bijelci i Latinoamerikanci.

Vezani članci Svijet sjena (Foto: Instagram/dmn.belanger) Iz grada mu platili da ukrasi ulice, a njegovi će crteži izbezumiti mnoge Buktinja u San Franciscu (Screenshot: Reuters) Buktinja zahvatila stambene zgrade u San Franciscu: Oko 3000 ljudi ostalo bez struje

"Bez obzira odakle dolazite i bez obzira što ste odlučili raditi u životu, možete postići sve što želite", rekla je u svom govoru nakon proglašenja izbornih rezultata.

"Ona je izvanredna mlada žena koja će obaviti dobar posao i želimo joj sve najbolje jer je njezin uspjeh ujedno i uspjeh San Francisca", rekao je u srijedu njezin protukandidat na izborima Mark Leno, priznajući njezinu pobjedu.

Prošlog mjeseca LaToya Cantrell postala je prva Afroamerikanka koja je izabrana za gradonačelnicu New Orleansa, što je također presedan za taj grad sa 60 posto crnačkog stanovništva. (Hina)