Vlasnica automehaničarske radionice na radnom mjestu, ilustracija (Foto: AFP)
Vlasnica automehaničarske radionice na radnom mjestu, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Objavljeno je novo izvješće Svjetske banke pod nazivom "Žene, biznis i zakon 2019.".


Maksimalnu ocjenu 100, prema izvješću, postigle su Belgija, Danska, Francuska, Latvija, Luksemburg i Švedska.

Vezani članci U krevetu ''Vježbajte na jajima'': Djevojka slikovito pokazala tajnu ženskog užitka kako bi muškarcima olakšala posao Dobri momci (Foto: thechive.com) "Dobri dečki" žale se što ih cure odbijaju, no pogledajte kakve im poruke šalju

Od šest navedenih zemalja, Francuska je u proteklom desetljeću najviše napredovala - izglasan je poseban zakon koji kažnjava obiteljsko nasilje, pripisane su konkretne kazne za seksualno zlostavljanje na radnom mjestu te je uveden plaćeni porodiljni dopust.

Prije desetak godina, kada je organizacija počela mjeriti uspjeh država u postizanju ravnopravnosti, kao i koliko efektivno zakonodavstva garantiraju pripadnicima oba spola zakonsku i ekonomsku ravnopravnost, niti jedna zemlja u svijetu nije imala maksimalnu ocjenu pa ovi rezultati, prema pisanju CNN-a, predstavljaju veliki iskorak.

Sljedeća mjesta na listi, s ocjenom od 97,50 dijeli devet država - Austrija, Kanada, Estonija, Finska, Grčka, Irska, Portugal, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Slijede Australija, Island i nama susjedna Srbija s ocjenom 96,88, potom Peru (95,00), a potom i Hrvatska koja je zauzela 20. mjesto na listi (94,38). Jednakim brojem bodova ocijenjene su i Češka, Italija, Nizozemska, Norveška, Paragvaj i Slovačka.

Njemačka je zauzela 31. mjesto, Slovenija 39., a Bosna i Hercegovina 42. mjesto.

Sjedinjene Države su 61. dok je Ruska Federacija na začelju prve polovine liste - tek 107.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju