Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagojevich rekao sucu

'Samo Obama ima izravna saznanja o tvrdnjama iz optužnice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši guverner američke savezne države Illinois, Rod Blagojevich, zatražio je od saveznog suca da obvezujućim nalogom 'sub poenom' pozove predsjednika SAD Baracka Obamu da svjedoči na njegovu suđenju za korupciju u lipnju ove godine.

U prijedlogu koji je podnio u četvrtak, Blagojevich tvrdi da je 'predsjednik Obama imao izravna saznanja o tvrdnjama iz optužnice'.Blagojevich se izjasnio da nije kriv za optužbe da je kovao urotu za prodaju mjesta u Senatu SAD-a, koje je ostalo upražnjeno nakon što je Obama, ranije senator iz Illinoisa, izabran za predsjednika. U podnesku na 11-stranica, Blagojevichevi odvjetnici navode da je Obama kazao kako nikakav njegov predstavnik nije imao veze s nagodbama oko mjesta u Senatu. Te izjave 'proturječe svjedočenju važnog svjedoka tužiteljstva', navodi se u podnesku, koji citiraju američki mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Četiri mjeseca nakon uhićenja Optužnica zbog korupcije protiv Blagojevicha i suradnika Slika nije dostupna Trajna zabrana Senat Illinoisa jednoglasno opozvao Blagojevicha

Obama je "jedini koji može reći, jesu li izaslanici poslani u njegovo ime, tko su bili ti izaslanici, i kakve su upute imali da učine nešto u njegovo ime", dodaje se u podnesku. Blagojevich također tvrdi da Obama može imati važne informacije o Tonyu Rezku, svjedoku tužiteljstva na suđenju, koji je 2008. proglašen krivim na temelju optužbi za primanje mita, prijevare i pranje novca, ali još nije pravomoćno osuđen. Rezko i Obama su se sprijateljili 1990., a Rezko je pomogao Obami kod kupnje kuće u Chicagu.

'Odnos predsjednika Obame s Tonyjem Rezkom je važan i neophodan', kaže se u podnesku Blagojevicheve obrane. Svo Obamino svjedočenje uključivalo bi stvari koje su se dogodile prije nego je postao predsjednik, tako da ne bi uključivalo privilegij izvršne vlasti, istakli su odvjetnici Blagojevicha. Bilo bi krajnje neobično da aktulni predsjednik svjedoči na suđenju protiv korupcije, ali ne i bez presedana. Blagojevichevi odvjetnici naveli su sve slučajeve pozivanja predsjednika pred sud koji bi mogli poslužiti kao presedan, od Thomasa Jeffersona, trećeg predsjednika SAD (1801-1809.), preko Ulyssesa Granta, do Richarda Nixona i Billa Clintona.

Također su naznačili da bi Obama mogao svjedočiti putem video-konferencije ili izvan suda. Milorad 'Rod' Blagojevich (53), demokratski političar srpskog podrijetla, bio je guverner Illinoisa od 2003. do 2009., i pomogao je Obami na izborima za Senat 2004. U optužnici ga se tereti je praktično cijeli svoj guvernerski mandat organizirao korupcionaški, služeći se političkim iznudama i reketarenjem pri dogovaranju redovitih poslova za državu Illinois, u korist svoje političke kampanje, supruge Patti i članova obitelji.

Blagojevich se ne osjeća krivim

Pokušaj prodaje Obaminog mjesta u Senatu najboljem ponuđaču, bio je vrhunac njegove korupcijske prakse, koja je više godina bila pod istragom FBI-a. Usprkos opozivu s dužnosti i javnom sramoćenju s uhićenjem i emitiranjem njegovih prisluškivanih razgovora, živopisni Blagojevich i dalje uživa medijsku pozornost u SAD-u. Tako je nedavno bio i sudionik 'reality showa' Donalda Trumpa 'Celebrity Apprentice', ali mu je Trump u četvrtoj epizodi dao otkaz jer se pokazalo da ne zna poslati e-mail ili SMS poruku. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene