Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šestero ozlijeđenih

Doživotni zatvor za teroristički napad u Londonu: Automobilom se zabio u pješake i policajce

Napad u Londonu (Foto: AFP)
Napad u Londonu (Foto: AFP) Foto: Afp
Čovjek koji je autom naletio na prolaznike i policajce pored britanskoga parlamenta prošle godine u, kako su vlasti nazvale, terorističkom činu osuđen je na doživotnu kaznu u ponedjeljak.

Salih Khater, 30, ubrzao je srebrnu Ford Fiestu prema 14 biciklista na prijelazu, prije no što je skrenuo s ceste te udario u dva policajca. Policajci su skočili od automobila, koji je vozio brzinom većom od 50 kilometara na sat prije nego što je udario u prepreku pred parlamentom.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..." Bodljikava žica Komentirali predsjednik i premijer Nižu se reakcije na tvrdnje talijanskih obavještajnih službi: "Mene puno više zanima što će SOA procijeniti ..."

Khater je tvrdio da je riječ o nesreći, no suci su utvrdili da je optuženi imao "terorističke veze" te mu dali doživotnu zatvorsku kaznu, a pomilovanje može najranije zatražiti za 15 godina. "Zadovoljan sam današnjom kaznom i time da će ta ekstremno opasna osoba biti iza rešetaka dosta vremena", rekao je Richard Smith, zapovjednik londonske protuterorističke policije.

Policija je rekla da je Khater djelovao sam te da je doputovao iz Birminghama u London u jutarnjim satima. Nakon što je izvidio područje, četiri puta se provozao oko trga pored parlamenta prije nego što je skrenuo na pogrešnu stranu ceste. Khater je najprije pogodio pješaka, zatim se zaletio u bicikliste. Šestero ih je zadobilo ozljede. Zatim je ubrzao prema policajcima i odmah nakon udara u prepreku uhvatili su ga naoružani policajci.

Incident u kolovozu prošle godine drugi je teroristički napad kod parlamenta u manje od 18 mjeseci. U ožujku 2017., Khalid Masood, 52, ubio je četvero ljudi na obližnjem mostu Westminster i nasmrt je izbo nenaoružanog policajca prije nego što je ustrijeljen. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene