Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sadr produljio prekid vatre za šest mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moćni šijitski klerik Moqtada al-Sadr produljio je danas prekid vatre za još šest mjeseci, što će prema američkim dužnosnicima ubrzati pomirenje podijeljenih iračkih zajednica.

Produljenje primirja pozdravili su irački i američki dužnosnici koji ističu da je prvih šest mjeseci prekida vatre pomoglo da se smanje napadi na američke i iračke vojnike te da se smiri vjersko nasilje koje je Irak dovelo na rub građanskog rata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bez Ukrajine Vode se tajni pregovori o primirju na europskom tlu? Ovo je bio Putinov uvjet, odbijen je Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

Američka vojska priopćila je da je spremna na dijalog sa Sadrovim pokretom koji se protivi američkoj nazočnosti u Iraku. Sadr je bio na čelu dviju pobuna protiv američkih snaga 2004. godine.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott Stanzel rekao je da je to pozitivan korak "koji će smanjiti nasilje". Posebni UN-ov izaslanik za Irak Staffan de Mistura dodao je kako se nada da će produljenje primirja ohrabriti nacionalni dijalog.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene