Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saddam Hussein bit će pogubljen za 30 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački prizivni sud potvrdio je smrtnu presudu Saddamu Husseinu za zločine protiv čovječnosti, objavio je irački savjetnik za nacionalnu sigurnost.

'Prizivni sud odobrio je smrtnu presudu. Vlada ima pravo izabrati datum izvršenja počevši od sutra do isteka 30 dana. Nakon 30 dana izvršenje presude bit će obvezno', rekao je na konferenciji za tisak predsjednik iračkog Visokog suda Aref Abdul-Razzaq al-Shahin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Italija će u UN-u tražiti zabranu smrtne kazne Slika nije dostupna Saddam kaže da se ne boji smrti

Saddam (69), na smrt je osuđen 5. studenog za zločine protiv
čovječnosti, odnosno ubojstva 148 šijita iz grada Dujaila nakon što je u tom mjestu 1982. godine izbjegao atentat.

Saddamov polubrat Barzan al-Tikriti i bivši sudac Awad al-Bander također su osuđeni na smrtnu kaznu zbog njihove uloge u tim događajima. Sud je odbacio i njihove prizive.

Sud je preporučio pooštravanje kazne za bivšeg podpredsjednika Tahu Yassina Ramadana koji je osuđen doživotni zatvor zbog ubojstva u Dujailu, rekavši i kako bi on trebao biti pogubljen.

'Amnesty International je vrlo razočaran tom odlukom', rekla je
glasnogovornica te humanitarne organizacije. 'Mi smo protiv smrtne kazne iz načela no posebice u ovom slučaju jer je do nje došlo nakon manjkavog suđenja'.

Glavni Saddamov odvjetnik Khalil al-Dulaimi je rekao: 'Ako se usude provesti presudu to će biti katastrofa za regiju i samo će produbiti sektaške sukobe'.

Sadamu se još uvijek sudi u drugom procesu za genocid nad Kurdima u sjevernome Iraku. U vojnoj operaciji Anfal 1987. i 1988. ubijeno je oko 180 tisuća Kurda.

Glasnogovornik Visokog suda koji je osudio Saddama, Raed Juhi, rekao je kako će irački pravosudni sustav osigurati da Saddam bude smaknut čak i ako predsjednik države Jalal Talabani i dva iračka potpredsjednika ne ratificiraju presudu prizivnog suda, što je prema proceduri nužan sljedeći korak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene