Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada Sjedinjenih Država nametnula je sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku jer je procijenila da je on prijetnja Daytonskom sporazumu čije odredbe opetovano krši, potvrdilo je u utorak navečer američko veleposlanstvo u Sarajevu.


"Milorad Dodik usprotivio se Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu europsku integraciju zemlje", stoji u izjavi dostavljenoj medijima.

Vezani članci Milorad Dodik (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Parlament Republike Srpske: "Ili se vraćamo na izvorni Daytonski sporazum ili RS donosi novi ustav" Milorad Dodik (Foto: Dnevnik.hr) Dodik: "Republika Srpska želi neovisnost kao i Kosovo"

Kaznene mjere nametnute Dodiku znače da će svaka njegova imovina, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD-a biti blokirana. Državljanima SAD-a također su zabranjene sve transakcije koje uključuju Dodika.

Takvu odluku nametnuo je Ured za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva financija uz konzultacije sa State Departmentom.

Odluka je donosena sukladno Izvršnoj uredbi 13304 koju je 28. svibnja 2003. potpisao tadašnji američki predsjednik George W. Bush. Tom se uredbom odobravaju sankcije protiv osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale ili predstavljaju znatnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma.

Mediji u BiH u utorak su nagađali da je Dodiku uvedena i zabrana putovanja u SAD, no u objašnjenju američkog veleposlanstva to nije spomenuto.

Američko veleposlanstvo u Sarajevu u prosincu je odbilo Dodiku vizu za put u Washington, navodno u povodu inauguracije Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika.

Kaznene mjere protiv Dodika koje je uvela vlada SAD izravno su povezane s opstrukcijom presude Ustavnog suda BiH kojom je ukinut 9. siječnja kao praznik RS.

Dodik je svojim političkim autoritetom u RS-u potaknuo opstruiranje provedbe sudskog pravorijeka i umjesto toga organizirao je protuzakoniti referendum o 9. siječnju u rujnu 2016. Ove godine je 9. siječnja u Banjoj Luci pod Dodikovim pokroviteljstvom upriličena pompozna proslava protuustavnog praznika što je Dodik iskoristio kako bi još jednom doveo u pitanje opstanak BiH i zagovarao ujedinjenje RS-a sa Srbijom.

Vučić o sankcijama Dodiku čuo od Amerikanaca

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je u utorak navečer beogradskim medijima da će Sjedinjene Države uvesti sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ali je najavio da Srbija neće niti zamrznuti Dodikovu imovinu niti mu zabraniti dolazak u Beograd.

"Od Amerikanaca sam dobio informaciju da će se tako nešto dogoditi, ali nisam dobio informaciju o sadržaju i o tome kakve se sve sankcije protiv predsjednika Republike Srpske uvode", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Premijer, koji je izjavu dao u Davosu gdje sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu, pritom je rekao kako ne zna smije li tu informaciju objaviti.

"Vlada kao kolegijalni organ odlučuje", odgovorio je Vučić na pitanje hoće li se Srbija pridružiti sankcijama SAD i dodao "Osobno, ne znam kako da vam odgovorim - da mi kažemo kako Srbija zamrzava imovinu predsjednika RS i da mu ne damo da doputuje u Beograd – nije realno i to se neće dogoditi".

Ranije u utorak beogradski list Blic objavio je vijest o američkim sankcijama Dodiku koje navodno obuhvaćaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriju SAD-a kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

Informaciju o navodnim sankcijama Dodik je za beogradske medije prokomentirao tvrdnjom da od dužnosnika SAD još nije dobio nikakav službeni dokument.

"Ne znam da li je informacija da sam stavljen na američku crnu listu točna, jer nijedan službeni dokument još nisam dobio. Ali, očekujem tako nešto", izjavio je Dodik za Večernje novosti. (Hina)