Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozivaju na smanjenje napetosti

SAD žali zbog samostalne akcije kosovske vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države izrazile su žaljenje što akcija kosovske vlade s kojom je pokušala preuzeti nadzor nad dva granična prijelaza na sjeveru zemlje nije bila koordinirana s međunarodnom zajednicom, priopćio je State Department.

'Pozivamo vlade Kosova i Srbije da hitno nastave raditi na smanjenju napetosti i ublažavanju trenutne situacije. Tražimo od svih strana da se suzdrže od nasilja', stoji u priopćenju objavljenom jučer navečer u Washingtonu.

SAD je pozdravio brzu akciju mirovnih snaga NATO-a na Kosovu usmjerenu na smirivanje situacije, dajući do znanja da cijeni rad KFOR-a na stvaranju sigurnog ozračja.

Američko Državno tajništvo u priopćenju ističe da se pitanje slobodnog protoka roba između Srbije i Kosova mora rješavati dijalogom, uz sudjelovanje Europske unije. Također se dodaje da SAD ima puno povjerenje u EU kada je riječ o uspostavi dijaloga između dviju strana i traži da se dvije strane odmah vrate za pregovarački stol.

'Očekujemo od Kosova i Srbije da putem dijaloga uspostave pozitivne, recipročne uvjete koji će omogućiti slobodan protok ljudi i robe između Kosova i Srbije', zaključuje State Department u priopćenju.

Kosovska vlada prošle je srijede donijela odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije. Priština je navela da je odluka recipročan odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine i priječi izvoz robe s Kosova u Srbiju. Predstavnici kosovske policije pokušali su u noći na utorak preuzeti kontrolu nad dvama graničnim prijelazima Brnjak i Jarinje, a u incidentu je ranjen jedan kosovski policajac.

Policajac, 31-godišnji policajac Enver Zumberi, ranjen je u glavu kada je na policijski konvoj zapucano na području pod srpskim nadzorom, jučer kasno navečer podlegao je ozljedama, priopćila je kosovska policija. Njegov kolega ranjen u eksploziji bombe liječi se u kliničkom centru u Prištini, ali mu život nije ugrožen.

Europska unija kritizirala je taj čin, rekavši da se vlada u Prištini trebala konzultirati sa zapadnim saveznicima koji imaju 6.000 vojnika na Kosovu.

U utorak navečer, slovenski vojni konvoj KFOR-a poslan je na to područje radi očuvanja mira. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene