Sjedinjene Države izrazile su u ponedjeljak "veliku zabrinutost" zbog situacije u Hong Kongu, gdje su dvije osobe u kritičnom stanju nakon prosvjeda koji su se pretvorili u kaotične scene gorućih barikada i suzavca.

Galerija


"Sjedinjene Države prate situaciju u Hong Kongu s velikom zabrinutošću", rekla je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus u priopćenju.

Vezani članci Buktinja u izlogu (Foto: Dnevnik.hr) Eskalacija nasilja u Hong Kongu: Policija naoružanim prosvjednicima prijeti pravim mecima Nastavljaju se nasilni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 2 Hong Kong ulazi u recesiju: "Prosvjedi su zadali veliki udarac našem gospodarstvu"

"Osuđujemo nasilje na svim stranama i suosjećamo sa žrtvama nasilja bez obzira na njihovu političku orijentaciju te pozivamo sve strane - policiju i prosvjednike - na suzdržanost."

Protuvladin prosvjednik kojeg je ustrijelila policija i muškarac kojeg je zapalio prosvjednik u kritičnom su stanju, priopćeno je iz bolnice u ponedjeljak.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam izjavila je da je više od 60 ljudi zaprimljeno u bolnicu i osudila je nasilne prosvjede čije akcije vode Hong Kong prema "rubu s kojeg nema povratka".

SAD je također pozvao Kinu da poštuje svoje obveze prema međunarodnom ugovoru potpisanom s Velikom Britanijom 1984., "uključujući obećanja da će Hong Kong ''uživati visoki stupanj autonomije i da će građani Hong Konga imati slobodu izražavanja i mirnog okupljanja".

Prosvjedi koji su započeli prije više od pet mjeseci ne posustaju. Prosvjednici su bijesni zbog kineskog miješanja u slobode u Hong Kongu zajamčene u okviru predaje te bivše britanske kolonije matici zemlji 1997. Službena Kina te optužbe odbacuje kao neutemeljene. (Hina)