Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obamina administracija vrši pritisak na Kinu i druge ključne zemlje da provode stroge međunarodne sankcije protiv Irana i uvedu vlastite sankcije režimu u Teheranu, zbog razvoja sumnjivog nuklearnog programa.


Robert Einhorn, posebni savjetnik u State Departmentu za spriječavanje širenja nuklearnog naoružanja, idućeg će tjedna posjetiti Kinu, Japan, Južnu Koreju i Ujedinjene Arapske Emirate, kako bi od njih zatražio da poštuju nove sankcije Vijeća sigurnosti UN, uvedene protiv Irana, odnosno njegovih institucija i dužnosnika uključenih u razvoj nuklearnog i raketnog programa. Američki dužnosnici su kazali kako će upozoriti Kinu na nove sankcije SAD-a, EU-a, te Kanade i Australije, koje se mogu koristiti za kažnjavanje stranih tvrtki koje posluju s iranskim energetskim sektorom.

>> 'Nuklearne pregovore nastavljamo samo pod određenim uvjetima'

Kina je glavni vanjskotrgovinski partner Irana, a kupnjom iranske nafte osigurava oko 10 posto svojih potreba za tim energentom. Kina ima i velika ulaganja u Iranu, što je dovelo do zabrinutosti u Washingtonu da bi kineske tvrtke mogle ispuniti prostor nakon povlačenje europskih tvrtki iz te zemlje, navode američki mediji.

Vezani članci Američki državni tajnik Mike Pompeo (Foto: AFP) Pompeo predstavio nove teške sankcije Iranu i poručio: "Promatrao sam iranske aktivnosti te noći. Imali su punu namjeru ubiti američke vojnike i diplomate" Donald Trump (Foto: AFP) Trump odlučio: "Uvest ćemo Iranu najstrože sankcije ikada uvedene nekoj zemlji"

‘Želimo da Kina prepozna svoju odgovornost i ne bude nadomjestak, kada odgovorne vlade pokažu suzdržanost i distanciraju se od Irana’, rekao je Einhorn na saslušanju o utjecaju sankcija na Iran u Predstavničkom domu Kongresa. ‘Kinezi će tvrditi da imaju važne potrebe za energetskom sigurnosti, da imaju ogromne potražnju za energijom i da trebaju učiniti ono što je potrebno za energetsku sigurnost’, rekao Einhorn.Istakao je kako Kina mora ‘priznati da kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN ima odgovornost da spriječi širenje nuklearnog oružja i izvrši pritisak na Iran kako bi ga uvjerila da se ne nastoji domoći nuklearnog oružja’.

Daniel Glaser, stručnjak ministarstva financija za područje financiranja terorizma i financijski kriminal, koji će s Einhornon putovati u Kinu, Japan i Južnu Koreju, kazao je u četvrtak u Kongresu da učinkovitost sankcija i njihova globalna provedba ovisi o suradnji drugih zemalja, posebno izdvojivši Aziju, Bliski istok i Južnu Ameriku kao tri regije u kojima je potrebno najviše rada da bi se u tome uspjelo. Režim u Teheranu tvrdi da njegov nuklearni program ima mirnodopsku namjenu. (Hina)