Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Vođa poligamističke sekte osuđen radi seksualnog zlostavljanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa američke poligamističke mormonske sekte Warren Jeffs osuđen je jučer na zatvorsku kaznu od 10 godina do doživotnog zatvora za suučesništvo u silovanju, zbog prisiljavanja 14-godišnje djevojke da se uda za svog rođaka.

Sud u St. Georgeu, u američkoj saveznoj državi Utah, u presudi je odredio da državna komisija za pomilivanja u konačnici treba odrediti koliko će vremena Jeffs provesti u zatvoru.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo

51-godišnji Jeffs, vođa Fundamentalističke crkve Isusa Krista svetaca Posljednjeg dana (FLDS), osuđen je u dvije točke za suučesništvo u silovanju na kazne po pet godina zatvora, koje mora odslužiti jednu za drugom.

FLDS se otcijepila od matične Mormonske crkve Svetaca Posljednjeg odrekla poligamije. Sa svojih oko 7.500 članova
FLDS je danas najveća vjerska skupina u Utahu koja prakticira poligamiju.

Jeffs je proglašen krivim u rujnu ove godine, a prije uhićenja u kolovozu 2006. i suđenja bio je u bijegu 15 mjeseci.

Presudu je primio bez reakcije, odbivši ponudu da se obrati sudu, a žrtva, 21-godišnja Elissa Wall kazala je kako je vjerovala da će mu sud odrediti kaznu koju zaslužuje, te da će iz toga izaći nešto dobra.

Suđenje je izazvalo veliku pozornost u Utahu u kojem su većina stanovnika mormoni.

Jeffs je optužen za incest i seksualno zlostavljanje maloljetnica i u državi Arizoni, te na saveznoj razini, zbog navodnog dogovaranja brakova između malodobnih članica crkve i starijih muškaraca.

Ženske članice crkve oblače se u stilu američkih pionira s dugim suknjama i raspletenom kosom, a odgajaju ih da budu podložne muškarcima. Crkvena zajednica je zatvorena, nepovjerljiva prema strancima, a članovima se preporuča da ne gledaju TV, niti da prate vijesti na Internetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene