Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Kreće trgovinski rat

SAD uvodi carine Europi: Bruxelles odmah najavio protumjere

SAD uvodi carine Europi (Foto: Dnevnik.hr) - 3
SAD uvodi carine Europi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija SAD uvodi carine Europi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 SAD uvodi carine Europi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr SAD uvodi carine Europi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 SAD uvodi carine Europi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 SAD uvodi carine Europi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
SAD ipak pokreće carinski rat s Europskom unijom. Američki ministar trgovine objavio je da njegova zemlja uvodi carine na uvoz čelika i aluminija iz Europske unije, Kanade i Meksika.

Carine na metale jedna je od najkontroverznijih gospodarskih odluka Donalda Trumpa. Prije tri mjeseca rekao je da tako štiti nacionalnu sigurnost. Europska unija, Kanada i Meksiko privremeno su bili izuzeti od povećanja carina, ali tome je došao kraj.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Ilustracija Težak udarac Pokreće se prijelomna istraga o alkoholu: Zaoštrit će ionako narušene odnose EU-a i jedne velesile

Iz Europske unije, koja je zajedno s Kanadom najveći izvoznik čelika u SAD, pljušte kritike na ovaj potez.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najavio je da će Europa uzvratiti protumjerama i tužiti SAD Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

"Ovo je loš dan za svjetsku trgovinu. SAD nam ne ostavlja puno izbora i moramo ići prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji sa zahtjevom za razrješenje spora, te moramo uvesti dodatne carine na veći broj robe koju uvozimo iz SAD-a. Branit ćemo interese Europske unije, ali u skladu s međunarodnim trgovinskim zakonom" rekao je  predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Već se spominjalo se da će Europska unija uzvratiti protumjerama na američki duhan, viski, traperice, pa čak i motocikle. SAD bi na europske protumjere mogao uzvratiti novim carinama na još neke sirovine ili proizvode, što će izazvati trgovinski rat.

Naravno, ako se Donald Trump predomisli, ima ovlasti u svakom trenutku povući spornu odluku.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene