Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Washington u zamjenu za izmjene u svom projektu proturaketnog štita želi da Moskva zauzme odlučnije stajalište u svezi s iranskim nuklearnim programom, izjavio je ruski diplomatski izvor za dnevni list Kommersant.


Kako navodi taj izvor, SAD usto traži od Rusije da odustane od prodaje Teheranu protuzračnog sustava za obranu S-300 koji bi se mogao postaviti u blizini iranskih nuklearnih postrojenja.

Vezani članci Iran će još smanjiti svoje obveze iz nuklearnog sporazuma (Foto: AFP) Iran će još smanjiti svoje obveze iz nuklearnog sporazuma Tanker u plamenu (Foto: AFP) Drama na Bliskom istoku: Iran "kategorički odbacio" umiješanost u napade na tankere

'Amerikanci nastoje na dvama glavnim pitanjima. Traže od nas da Iranu prestanemo isporučivati rakete S-300 i da podupremo rezoluciju UN-ova Vijeća sigurnosti kojom se predviđa uvođenje sankcija Teheranu', rekao je taj 'visokorangirani' diplomat za Kommersant.

Plan bivše američke administracije predviđao je da se do 2013. postavi radar u Češkoj koji će biti povezan s deset presretača balističkih raketa dugog dometa u Poljskoj. Taj program koji je službeno bio namijenjen zaštiti od možebitnih projektila dugog dometa iz Irana, razljutio je Moskvu koja ga smatra prijetnjom vlastitoj sigurnosti. SAD je u četvrtak objavio da njihov novi program predviđa razvoj sustava za uništavanje projektila kratkog i srednjeg dometa.