Venezuelanska vojska (Foto: AFP)
Venezuelanska vojska (Foto: AFP) Foto: Afp

Sjedinjene Države su u izravnoj komunikaciji s venezuelskom vojskom i od nje traže da napusti vođu Nicolasa Madura, a istovremeno pripremaju nove sankcije kako bi na njega izvršile još veći pritisak, kazao je u petak izvor u Bijeloj kući.


Administracija predsjednika Donalda Trumpa očekuje nove prebjege iz venezuelske vojske, iako je to do sada učinila tek nekolicina časnika, kazao je izvor za Reuters.

Vezani članci Policija u SAD-u, ilustracija Neredi u SAD-u zbog ubojstva crnkinje: Ranjeno najmanje sedmero ljudi, jedna osoba u kritičnom stanju Neredi u SAD-u - 3 Neredi na ulicama Minneapolisa zbog rasizma, Trump zaprijetio prosvjednicima: "Kad počne pljačka, počne pucnjava"

"Vjerujemo da su ovo prvi kamenčići prije nego se niz strminu zakotura veliko stijenje. Još uvijek razgovaramo s pripadnicima bivšeg Madurovog režima, s pripadnicima vojske, iako su ti razgovori vrlo, vrlo ograničeni", kazao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Dužnosnik, međutim, nije htio podijeliti detalje o razgovorima ili razini na kojoj se oni održavaju te nije jasno da li bi ti kontakti moglu prouzročiti napuknuća u potpori vojske socijalističkom vođi, koja je od ključne važnosti ako želi zadržati vlast.

Čini se da je venezuelska vojska još uvijek lojalna Maduru, a izvor u Washingtonu koji je blizak oporbi sumnja da je Trumpova administracija dovoljno učinila kako bi potaknula pobunu u redovima u kojima mnogi časnici, kako se vjeruje, profitiraju od korupcije i trgovine drogom.

Juan Guaido, koje se prošli mjesec proglasio privremenim predsjednikom, kazao je da su izbori u svibnju 2018., kada je Maduro osvojio drugi mandat, bili prijevara. Većina europskih zemalja se pridružila SAD-u u potpori Guaidu, ali nisu uvele sankcije i financijske mjere koje je nametnuo Washington.

Gomila se američka pomoć Venezueli, Maduro obećao da će je blokirati

Američka humanitarna pomoć Venezueli se gomila u skladištima u Kolumbiji, na granici s Venezuelom i pojačava pritisak na predsjednika Nicolasa Madura koji je obećao da će je blokirati.

"USAID, od naroda Sjedinjenih Država", glasi poruka američke agencije za razvoj ispisana crvenim i plavim slovima na bijeloj podlozi ispred hangara gdje hrana i lijekovi čekaju raspodjelu Venezuelcima.

"Venezuela neće trpjeti predstavu navodne humanitarne pomoći, mi nismo prosjaci", upozorio je predsjednik Maduro na konferenciji za novinare u petak.

U četvrtak su prvi kamioni humanitarne pomoći stigli u granično mjesto Cucuta.

Ta pomoć je odgovor na poziv na pomoć šefa parlamenta, oporbenog vođe Juana Guaidoa koji se proglasio privremenim predsjednikom Venezuele. Guaidoa (35) je priznalo četrdesetak zemalja, među kojima i Sjedinjene Države.

"To su prve kapljice", objasnio je na konferenciji za novinare ispred skladišta Lester Toledo, venezuelski zastupnik i predstavnik privremenog predsjednika koji je obećao "tsunami humanitarne pomoći". (Hina)