Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

40 milijuna dužnika, 7 milijuna bankrota - to je američka cijena studija.


Dug studenata u SAD-u je, prema podacima The Economista iz lipnja 2014., prevalio iznos od 1,2 bilijuna dolara (1 200 000 000 000), javlja Srednja. Usporedbe radi, to je više od zbroja BPD-a Australije, Novog Zelanda i Irske, a polako se približava Kanadskom.

Dužnika je preko 40 milijuna, 7 milijuna bivših studenata je bankrotiralo, a prosječan dug je nešto viši od 35 tisuća dolara, što u odnosu na godinu prije predstavlja povećanje od 2 tisuće dolara.

Javna sveučilišta su u razdoblju od 2007. do 2012. godine povisila školarine za 27 posto, dok je u istom razdoblju za isti postotak Vlada SAD- a smanjila davanja po studentu. Sve ovo za sobom povlači mnoge društvene probleme, a tamošnje studente pretvara u suvremene robove.

'Strike Debt': Dugovi realno ne vrijede niti približno koliko se čini

Strike Debt, politička organizacija koja je nastala iz Occupy pokreta, uspjela je prošle godine izbrisati dugove čak 2700 studenata Sveučilišta Everest. Ukupni dug studenata iznosio je gotovo 4 milijuna dolara, a Strike Debt ga je uspio otkupiti za djelić njegove cijene, nešto više od 100 tisuća dolara.

'Probušili smo rupu u navodnoj moralnosti dugova, kroz tu ideju da dugujete X novaca što 1 posto populacije tvrdi da dugujete. U stvarnosti, taj dug vrijedi mnogo manje. Gornjih 1 posto ga prodaje međusobno po smiješnim cijenama. Zapravo uopće ne dugujete toliko puno', izjavio je tom prilikom Thomas Gokey, jedan od organizatora inicijative.

Najveći nehipotekarni dug

Inače, studentski dug u SAD- u nedavno je premašio 'dug s kreditnih kartica' te tako zasjeo na čelo nehipotekarnih dugova u toj zemlji. Ukupno, jedino su iznosi stambenih kredita viši od studentskih. Za one koji žele znati više o obrazovnom sustavu SAD- a, postoji dokumenatarac 'The College Conspiracy' .

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook