Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države uložile su veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje izgradnja izraelskih naselja na palestinskom teritoriju.


Vezani članci Sukobu Palestine i Izraela ne nazire se kraj - 4 U sukobu s izraelskom vojskom na Zapadnoj obali ranjeno 300 Palestinaca Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti UN-a glasovalo protiv palestinske rezolucije

Ostalih 14 članica Vijeća sigurnosti glasovalo je za rezoluciju, no SAD je iskoristio pravo veta i onemogućio njezino donošenje. Obrazlažući američko stajalište veleposlanica SAD-a pri UN-u Susan Rice kazala je članicama Vijeća da 'veto ne bi trebalo krivo shvatiti kao podupiranje aktivnosti na gradnji naselja'. Američko stajalište jest da kontinuirana izgradnja izraelskih naselja nema legitimitet.

>> Obustava gradnje židovskih naselja preduvjet pregovora s Izraelom

>> Palestina Izraelu nudila 'najveći Jeruzalem u povijesti'

Rezolucija opisuje naselja kao ilegalna i poziva židovsku državu da trenutačno i u potpunosti zaustavi sve aktivnosti na izgradnji. Po ocjeni diplomata, stajališta izložena u njoj podupire i američka administracija, no po njihovim riječima SAD odbija dopustiti Vijeću sigurnosti da intervenira s rezolucijama u pitanjima za koje smatra da trebaju biti predmetom izravnih pregovora.

Obama je Palestincima nudio kompromis i donošenje neobvezujuće rezolucije koja bi ukorila Izrael zbog izgradnje naselja umjesto obvezujuće rezolucije koja kritizira Izrael i kojoj su se protivile neke proizraelske lobističke skupine te neki članovi američkog Kongresa.

Riječ je o prvom vetu američke administracije otkako je Barack Obama na dužnosti predsjednika, a i Obama i državna tajnica Hillary Clinton su palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da povuče prijedlog rezolucije.

'Američki veto ne služi mirovnom procesu i ohrabruje Izrael da nastavi izgradnju i izbjegne obveze iz mirovnog procesa', kazao je Nabil Abu Rudeina, bliski suradnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

'Veto komplicira stvari na Bliskom istoku', kazao je Rudeina Reutersu nakon glasovanja na Vijeću sigurnosti. 'Ono što smo tražili i što tražimo jest da okupatori napuste našu zemlju kako bismo mogli izgraditi neovisnu palestinsku državu s Jeruzalemom kao glavnim gradom', rekao je Rudeina dodajući da Palestinci neće prihvatiti naselja bez obzira na njihovu veličinu.

Palestinske vlasti će 'reevaluirati' cjelokupan proces mirovnih pregovora nakon američkog veta na palestinski prijedlog rezolucije, izjavio je nakon glasovanja u UN-u visoki dužnosnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Ramali.

Više tisuća ljudi prosvjedovalo je u Ramali u noći s petka na subotu protiv očekivanoga američkog veta. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju