Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaoštravanje političke krize u BiH

SAD spremne Dodiku uvesti sankcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka administracija pripravna je uvesti kaznene mjere protiv Milorada Dodika i drugih dužnosnika entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini za koje se ocijeni da ugrožavaju provedbu Daytonskog sporazuma.

Pozivajući se na neimenovane izvore u Washingtonu list navodi kako su SAD pripravne staviti Dodika i njegove suradnike na crnu listu koja podrazumijeva zamrzavanje pokretne i nepokretne imovine u inozemstvu, zabranu izdavanja viza ali i druge mjere.

SAD bi na taj način podupro moguće sankcije koje dužnosnicima RS izrekne Europska unija. Budu li uvedene ovakve mjere, Dodik bi u međunarodnoj zajednici stekao status poput onoga što ga imaju predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ili libijski vođa Moamer el Gadafi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Poraz Dodikove politike' Ashton: EU ostaje zabrinuta stanjem u BiH Slika nije dostupna Politička kriza Inzko: Dodik otvoreno krši Daytonski sporazum!

>> Dodik odbacio mogućnost odustanka od referenduma

Sankcioniranje dužnosnika iz reda bosanskih Srba jedna je od mogućih mjera kojima međunarodna zajednica namjerava odgovoriti na njihov pokušaj da organiziraju referendum kojim bi pokušali osporiti dosadašnje odluke visokih predstavnika u BiH ali i zakonitost djelovanja Suda i Tužiteljstva BiH.

Sadašnji visoki predstavnik Valetnin Inzko izvjestio je ranije ovog tjedna Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda kako je ovime došlo do najvećeg zaoštravanja političke krize u BiH od završetka rata označivši pri tom vlasti RS kao odgovorne za takvo stanje.

Najavljene su i Inzkove odvojene konzultacije o stanju u BiH sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom. Predsjednik RS Dodik je u cjelosti odbacio Inzkov istup pred Vijećem sigurnosti optuživši austrijskog diplomata kako 'pokušava obmanuti' međunarodnu zajednicu.

U intervjuu za bosanskohercegovačku državnu televiziju BHT 1 Dodik je u utorak ponovio kako će referenduma biti te je ustvrdio kako su sve odluke visokih predstavnika u BiH donesene u prošlosti protuzakonite. Kazao je kako bi RS mogla pristati na razgovore o redefiniranju uloge Suda i Tužiteljstva BiH pod uvjetom da ta tijela počnu procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Srbima. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene