Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki Senat prihvatio je paket proračunskih zakona vrijedan 555 milijardi dolara, namijenjen financiranju 14 vladinih ministarstava i agencija, u okviru čega je i 70 milijardi za ratove u Iraku i Afganistanu.


Sa 70 glasova za i 25 protiv Senat je odobrio sredstva za financiranje ratova, bez odredbi o povlačenju snaga iz Iraka u određenom roku, na čemu su demokrati inzistirali tjednima.

Vezani članci Požar u COVID bolnici u Iraku Broj mrtvih u stravičnom požaru u COVID bolnici u Iraku popeo se na 92: "Timovi hitne pomoći iznosili su pougljenjena tijela..." Slika nije dostupna VIDEO Strava u Iraku: Najmanje 39 mrtvih u požaru koji je izbio na COVID odjelu bolnice

Za prijedlog je, uz sve republikance osim jednog senatora, glasovao čak 21 demokratski senator i nezavisni Joe Lieberman, što predstavlja veliku pobjedu predsjednika George W. Busha koji je u posljednje vrijeme koristio gotovo svaki javni nastup da upozori Kongres na hitnost odobravanja sredstava za rat, bez postavljanja dodatnih uvjeta.

Demokrati, koji u Senatu imaju minimalnu većinu od 51 prema 49 mjesta, ponovno nisu uspjeli osigurati glasove za obvezujuću odredbu o početku povlačenja američkih snaga iz Iraka, ili neobvezujući cilj da se većina borbenih postrojbi povuče do kraja iduće godine.

Nakon prihvaćanja tog najspornijeg zakona, Senat je sa 76 glasova za i 17 protiv prihvatio paket od 11 proračunskih zakona za financiranje domaćih agencija i pomoći inozemstvu za proračunsku godinu 2008., koja je počela još 1. listopada.

No, iako su na pitanju rata u Iraku zabilježili još jedan poraz,
demokrati su uspjeli spriječiti prihvaćanje više prijedloga
administracije za uštede na socijalnom planu, kao što je pomoć
veteranima, pomoć za područja pogođena sušom, financiranje lokalnih vatrogasnih i policijskih službi, pomoć siromašnima i druga.

'Omnibus zakon uglavnom sadržava predsjednikove najviše proračunske brojke, no također se obraća i nekim od osnovnih prioriteta Amerikanaca. 'Grinch' je pokušao ukrasti Božić, no nismo mu dali da dobije sve', komentirao je demokratski senator Tom Harkin iz Iowe.

Republikanci nisu bili sigurni da mogu proglasiti čistu pobjedu, jer s proračunom koji za 28 milijardi dolara premašuje vladin prijedlog, ne mogu svojim biračima govoriti o promicanju fiskalne discipline.

Zbog neuobičajene procedure kojoj je podvrgnut, zakon o sredstvima za ratove u Iraku i Afganistanu u srijedu će biti stavljen na glasovanje u Predstavničkom domu Kongresa, a tek nakon toga treba biti upućen na potpisivanje u Bijelu kuću.