Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oružje za masovno uništenje

SAD se priprema za osiguranje sirijskog kemijskog oružja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog zabrinutosti da bi sirijsko oružje za masovno uništenje moglo pasti u ruke islamskih ekstremista ili odbjeglih generala, američki dužnosnici izrađuju planove za odgovor na takav scenarij, piše The Washington Post.

Postojanje takvih planova priznao je američki ministar obrane Leon Panetta u petak, prilikom posjeta vojnoj bazi Incirlik u Turskoj. No, drugi dužnosnici ministarstva obrane potvrđuju da se takvi planovi prilagođavaju novonastalom stanju u Siriji te da američka vojska tijesno surađuje s Izraelom, Jordanom i NATO saveznicima, uključujući Tursku, kako bi se moglo pratiti i osigurati desetke lokacija za koje se sumnja da skrivaju sirijsko kemijsko oružje te se koordiniraju opcije za intervenciju ukoliko se pojavi potreba.

Dužnosnici Pentagona s detaljima planova upoznali su Kongres, a u javnosti su tek priznali da se planiraju zajedničke operacije s jordanskim i turskim oružanim snagama te da se obavještajni podaci dijele s Izraelom, piše WP.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

>> Obama priznaje sirijsku oporbu, ali neće joj dopremati oružje

Američki dužnosnici nastoje osigurati i suradnju Rusije koja ima tijesne veze s režimom Bashara al-Assada i pomogla je razvoju njegova kemijskog oružja proteklih desetljeća.

Stručnjaci upozoravaju da je količina i vrsta sirijskog kemijskog oružja još uvijek velika nepoznanica i procjenjuju da zemlja ima nekoliko stotina tona iperita i visokotoksične nervne plinove, uglavnom sarin. No, postoje i dokazi da je Sirija pokušala razviti i još opasnije nervne plinove poput VX-a ili somana.

Većina oružja uskladištena je na dvije lokacije pokraj Homsa te još na jednoj oko 70 kilometara od Damaska a procjenjuje se da bi samo za nadzor i popisivanje sadržaja tih skladišta trebalo oko tisuću stručnjaka. U slučaju da sirijski režim odluči napasti vlastiti narod bojnim otrovima Pentagon procjenjuje da bi trebalo angažirati i 75 tisuća vojnika.

Jedan od prebjeglih sirijskih generala procjenjuje da bi količine bojnog otrova kojima raspolaže Sirija mogle odnijeti živote stotina tisuća ljudi kad bi se koristile protiv velikih gradova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene