Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerljivi mailovi

SAD sastavio tajnu optužnicu protiv Assangea?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki tužitelji sastavili su tajnu optužnicu protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, piše australski list Sydney Morning Herald pozivajući se na jedan povjerljivi mail američke privatne obavještajne tvrtke Stratfor.

WikiLeaks je počeo u ponedjeljak objavljivati mailove Stratfora, analitičke tvrtke za globalnu sigurnost sa sjedištem u SAD-u, navodno povezane s CIA-om.

‘Imamo zapečaćenu optužnicu protiv Assangea’, navodi se u mailu koji je potpredsjednik za obavještajna pitanja u Stratforu Fred Barton uputio analitičarima ove tvrtke, objavio je Sydney Morning Herald.

List, koji ima pristup mailovima, navodi da je ovaj komentar od 26. siječnja prošle godine bio odgovor na medijska izvješća o tome da američki istražitelji grade slučaj protiv WikiLeaksa, a informacija je dana uz zahtjev da se ne objavljuje.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja"

>> Wikileaks seli servere na brod u međunarodnim vodama

Australijski dnevnik ističe da je Barton poznati stručnjak za sigurnost i borbu protiv terorizma i da ima bliske veze s američkim obavještajnim i policijskim agencijama.

Assange, državljanin Australije, čeka odluku britanskog Vrhovnog suda na svoju žalbu na odluku o izručenju Švedskoj, koja ga traži zbog navodnog seksualnog zlostavljanja.

Assange odbacuje te optužbe i ističe da su one politički motivirane te da su povezane s aktivnostima njegove internetske stranice.

On strahuje bi njegovo izručenje Švedskoj otvorilo put za izručenje SAD-u gdje bi se mogao suočiti s optužbama za špijunažu ili zavjeru u znak odmazde za objavljivanje povjerljivih američkih depeša.

'Izrael već napao Iran'

Među objavljenim e-mailovima Stratfora na WikiLeaksu najviše pažnje medija dobili su oni u kojima piše kako je Izrael još prije nekog vremena uništio iranska nuklearna postrojenja, piše therawstory.

'Izrael je već prije nekoliko tjedana uništio iransku nuklearnu infrastrukturu', napisao je neimenovani dužnosnik sigurnosne službe i nastavio je kako su trenutnu kampanju, koja se vodi kako bi se bombardirao Iran, naredili vođe EU-a, koji pokušavaju skrenuti pažnju sa svojih financijskih problema.

U jednom od pet milijuna mailova, proziva se izraelski minisatar obrane Ehuda Baraka koji je oduševljeno pozdravio eksploziju koja se dogodila u iranskoj vojnoj bazi početkom studenog prošle godine.

Drugi dužnosnik Strafora napisao je u svom e-mailu da su izraelski zapovjednici, u suradnji sa Kurdskim snagama, uništili nekoliko glavnih iranskih podzemnih postrojenja te iako su Izraelci u mogućnosti napasti smatra kako nema potrebe za tim jer su značajni nuklearnog programa uništili. (Hina / Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene