Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje tvrdi da je nevin

SAD: Ruski trgovac oružjem Bout dobio 25 godina zatvora, Rusi traže izručenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rus Viktor Bout, proglašen krivim 2011. za krijumčarenje oružja, osuđen je u četvrtak na sudu u New Yorku na 25 godina zatvora.

Bivši pilot Crvene armije, po kojem je napravljen lik koji je utjelovio Nicolas Cage u filmu 'Gospodar rata' (Lord of the War) iz 2005. godine, u SAD-u se smatra jednim od najvećih svjetskih krijumčara oružja.

Pročitajte i ovo Maksim Kuzminov Maksim Kuzminov Detalji likvidacije ruskog pilota koji je pobjegao od Putinovog režima: Pronađen mrtav s nekoliko rana od vatrenog oružja Maksim Kuzminov, Sergej Nariškin pronađen izrešetan Šef ruske obavještajne službe o ubijenom ruskom pilotu: "Bio je moralni leš"

>> 'SAD je Bouta uvjerio da prizna stvari koje nije počinio'

Sutkinja Shira Scheindlin 45-godišnji Bouta je osudila na najmanju predviđenu kaznu od 25 godina zatvora za jednu od točaka optužnice te na po 15 godina za preostale tri točke, ali je odlučila sve spojiti u jedinstvenu kaznu od 25 godina.

'Dvadeset i pet godina, to je dosta', rekla je, nakon što je Bout još jednom u sudnici ustvrdio da je nedužan.

Čitanje presude Viktoru Boutu odgađano je dva puta na zahtjev obrane, koja je tražila više vremena kako bi pripremila zahtjev za oslobađanje svojeg klijenta.

Osuđen je za pokušaj prodaje arsenala pušaka i raketa američkim tajnim agentima iz DEA koji su se predstavljali kao pripanici odmetnutih Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC). Uhićen je u Tajlandu 2008. nakon što je, po optužnici, prihvatio ponudu za prodaju tog oružja, kojim su lažni gerilci, kako su mu tvrdili, namjeravali rušiti američke helikoptere koji pomažu kolumbijskoj vojsci u sukobu s FARC-om.

Savezna porota Bouta je 2. studenoga prošle godine nakon trotjednog suđenja proglasila krivim po sve četiri točke optužnice - za urotu s ciljem ubijanja građana SAD, urotu s ciljem ubijanja američkih državnih službenika, urotu s ciljem nabave i prodaje protuzračnih raketa i za urotu s ciljem isporuke oružja terorističkim skupinama.

Rusija 'smatra presudu američkog suda koji je Viktora Buta osudio na 25 godina zatvora, neutemeljenom i pristranom', ističe ministarstvo u priopćenju te dodaje da će 'učiniti sve potrebno kako bi ga se izručilo domovini'

Boutovi odvjetnici, koji su već najavili žalbu na presudu, ustraju u tvrdnji da on nikad nije imao namjeru prodavati oružje, već je svojim sugovornicima namjeravao prodati dva teretna zrakoplova. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene