Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok Barack Obama razmišlja o vojnom uplitanju u sukob, Pentagon svoje snage približava Siriji, navijestio je američki ministar obrane Chuck Hagel.


SAD premješta svoju flotu na Mediteranu. Skupini od tri razarača naoružana krstarećim projektilima pridružen je još jedan. Washington razmatra mogućnost vojnih udara na Siriju nakon navodne uporabe kemijskog oružja u predgrađu Damaska.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Bit će puno teških riječi sljedećih dana, možda i neki incidenti..' Slika nije dostupna SPECIJALCI KREĆU NA SJEVER SIRIJE 'Ne mogu predvidjeti što će budućnost donijeti'

SAD sve glasnije zvecka oružjem. Američki dužnosnici ipak ističu da predsjednik Obama još nije donio nikakvu odluku. Ranije je uporabu kemijskog oružja nazvao crvenom linijom zbog koje bi se SAD mogao izravno uključiti u konflikt.

'To premještanje snaga je jedna vrsta aktivnosti koja može u javnosti stvoriti dojam da se nešto radi, da se nešto čini u onom smislu kao što je obećano. Međutim to je još jako daleko od bilo kakve vojne intervencije i od bilo kakvog izravnog vojnog angažmana u sukobu u samoj Siriji', smatra profesor Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti.

Jača diplomatski pritisak da se inspektorima UN-a omogući obilazak mjesta napada u predgrađu Damaska. U Siriju je stigla i UN-ova visoka izaslanica za razoružanje. Iako nema nezavisne potvrde, zapadne zemlje za uporabu kemijskog oružja optužuju Asadov režim.

>> Sirijska TV: Bojni otrov pronađen u uporištu pobunjenika

'Neki pobijaju ovo stajalište. Rješenje je očito. Na terenu je UN-ov tim, udaljen samo nekoliko kilometara. Oni mogu brzo stići i provesti nužne provjere', rekao je francuski ministar vanjskih poslova.

Sirijski državni mediji su objavili da su bojni otrovi pronađeni u uporištu pobunjenika. Režim u Damasku optužbe na svoj račun naziva nelogičnim i izmišljenim. Posljednjih mjeseci vladine su postrojbe preuzele inicijativu u dvoipolgodišnjem građanskom ratu.

'Pomicanje vojnih snaga u Mediteranu je također oblik pritiska i sve to skupa može rezultirati i traženjem određenih rješenja koja bi bila u ovom trenutku prihvatljiva i jednoj i drugoj strani unutar Sirije, ali i u okviru međunarodne zajednice', kaže Cvrtila.

SAD je posebno oprezan s pružanjem pomoći oporbenim snagama jer su u njihovim redovima i islamisti. Njihovo bi jačanje moglo ugroziti i režime u SAD-u prijateljskim zemljama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook