Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka administracija potvrdila je u ponedjeljak da je Sjeverna Koreja 9. listopada izvela podzemni nuklearni pokus i objavila da se radilo o eksploziji sa snagom manjom od jednog kilotona.Uzorci zraka prikupljeni prošloga tjedna iznad Sjeverne Koreja sadržavaju radioaktivne čestice koje potvrđuju da je Pjongjang 9. listopada izveo podzemni nuklearni pokus, objavio je u ponedjeljak ured šefa američkih obavještajnih službi Johna Negropontea.

Vezani članci Slika nije dostupna Nuklearni pokus izazvao potres Slika nije dostupna Novi nuklearni pokus u Sjevernoj Koreji?

U kratkom priopćenju objavljenom na internetskoj stranici,
Negroponteov ured potvrdio je i da je riječ o eksploziji snage ispod jednog kilotona, što je razmjerno slaba nuklearna eksplozija, javlja agencija Associated Press.

U usporedbi sa sjevernokorejskom eksplozijom, nuklearna bomba koju su Sjedinjene Države bacile na Hirošimu 1945. bila je snage 12,5 kilotona, javlja Reuters.

Prošlotjedna vijest da je Sjeverna Koreja testirala nuklearno oružje izazvala je zabrinutost međunarodne zajednice i nagnala Vijeće sigurnosti da joj uvede sankcije.