Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Terminal na Krku sve bliži stvarnosti

SAD poručio EU: 'Umjesto velikim ruskim plinovodom, bavite se alternativom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar energetike Amos Hochstein pozvao je zemlje jugoistoka Europe da izgrade nove plinske smjerove i da se umjesto krupnim plinovodima bave manjim projektima smanjenja ovisnosti o ruskim isporukama, te rekao da je krčki terminal za ukapljeni plin sve bliži tome da postane "stvarnost".

Države u regiji, poput Hrvatske, Mađarske i Srbije žele poboljšati sigurnost opskrbe plinom otkako je propao projekt plinovoda Južni tok koji je Kremlj obećavao, a koji bi ruski plin prevozio do Europe ne ulazeći u Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Vladimir Putin Prema RIA-i Ako joj se zaplijeni imovina, uzvratit će istom mjerom: Rusija na raspolaganju ima 288 milijardi dolara imovine!

Alternativa koju sugerira Moskva kao dominantni opskrbljivač regije plinom bila bi Turski tok. Tim bi plinovodom plin nekoć planiran za Južni tok išao u Tursku i zatim na sjever pa novim plinovodima u sjeveroistočnu i srednju Europu.

"Teško mi je shvatiti razliku između Turskoga i Južnog toka, osim u imenu i maloj promjeni pravca", rekao je u četvrtak Hochstein na energetskoj konferenciji u Budimpešti.

Rusija bi Ukrajini mogla dati jeftiniji plin

Po njegovim riječima, regija koja gotovo potpuno ovisi o ruskome plinu sebe dovodi u opasnost traženjem "jednostavnog čarobnog rješenja", čime skreće pozornost s manjih projekata.

Hochstein kaže da će Rusija ostati "ključni faktor" u opskrbi Europe plinom, ali da su za jačanje sigurnosti potrebni drugi energetski izvori i pravci.

Hrvatsku je pozvao da na Krku sagradi terminal za ukapljeni plin (LNG) što bi, rekao je, trebao biti europski prioritet. "Uz EU-ovu potporu, u to bi mogle ući banke i neke američke kompanije, kao i druge kompanije. Mislim da je otok Krk danas sve bliži tome da postane stvarnost", rekao je američki ministar energetike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene