Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Otkriven popis 500 boraca al Qaede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko zapovjedništvo u Iraku priopćilo je da se domoglo popisa s imenima petsto boraca koji su došli iz Europe i s Bliskog istoka kako bi se pridružili borcima al Qaade, tijekom operacije na sjeverozapadu zemlje u kojoj su ubijena osmorica pobunjenika.

Prema riječima generala Kevina Bergnera, meta operacije koja se vodila 11. rujna kod Sinjara, na sjeveru zemlje, bio je čelnik islamističke mreže poznat pod imenom Mouthanna koji je ubijen s još sedmoricom suradnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Manjine u SAD-u prešle 100 milijuna Slika nije dostupna Al-qaida ponovno prijeti SAD-u

'Mouthanna je bio emir na graničnom području između Iraka i Sirije i važan posrednik u prekomandi stranih terorista nakon njihova ulaska u Irak', kazao je general Bergner na tiskovnoj konferenciji u Bagdadu.

'Tijekom operacije došli smo do velikog broja dokumenata i
elektronskih datoteka s popisom stranih terorističkih operacija al Qaade, ne samo u Iraku, već i diljem regije', dodao je vojni glasnogovornik.

U datotekama je otkriven 'popis s petstotinjak imena stranih
terorista koje je vrbovala al Qaeda, biografije njih 143 koji su bili na putu za Irak ili su već bili stigli, s njihovim osobnim podatcima, fotografijama, imenima osoba koje su ih vrbovale, pravcem njihova kretanja i nadnevkom ulaska u Irak', dodao je. 

Neke su datoteke sadržavale i pristanak novaka da će izvoditi samoubilačke napade.

Kako kaže general, borci dolaze iz Libije, Sirije, Omana, Jemena, Egipta, Jordana i Saudijske Arabije, ali i iz Maroka, Tunisa, Alžira i europskih zemalja poput Francuske, Belgije i Velike Britanije.

Američke i iračke vlasti optužuju zemlje u susjedstvu s Irakom da ne štite dovoljno svoju granicu kako bi spriječile prolazak boraca al Qaede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene