Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD odbacile deklaraciju za zabranu kazetnih bombi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države odbacile su u petak deklaraciju iz Osla o zabrani korištenja kasetnih bombi, rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

"Smatramo da to oružje ima svoje mjesto u naoružanju pod uvjetom da je odgovarajuće tehnologije i da su pravila njegova korištenja propisana", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Upozorenje UN: Libijski napadi u Misrati mogući su ratni zločin Slika nije dostupna Tvrde da imaju dokaze HRW: Gadafi koristi kasetne bombe

Zajedničku deklaraciju o zabrani kasetnih bombi od 2008. u petak je usvojilo 46 zemalja, među kojima Velika Britanija i Francuska, od ukupno 49 koliko ih se okupilo na konferenciji u Oslu. Deklaraciju je prihvatila i Hrvatska.

Samo su Japan, Poljska i Rumunjska odbile potpisati taj sporazum postignut izvan međunarodnih institucija i bez ključnih zemalja poput Izraela i SAD-a.

Kasetne bombe predstavljaju veliku opasnost za civile. Jedna kasetna bomba može sadržavati do 650 manjih bombi. One bi trebale eksplodirati u trenutku udara, no to obično nije slučaj i žrtve ubiru godinama nakon što su bačene.

Organizacija Handicap International u nedavnom izvješću navodi da civili čine 98 posto žrtava kasetnih bombi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene