Snimka napada na talibane s američkog drona (Screenshot: dvidshub.net)
Snimka napada na talibane s američkog drona (Screenshot: dvidshub.net)

Napetost u sukobu s talibanima u Afganistanu zbog nedavnih napada dodatno je pojačana napadima lebdećih dronova MOH-9 Reaper.


Novi videozapis pokazuje da su dronovi okružili i ubili oko 28 talibanskih boraca u blizini Faraha u zapadnom dijelu zemlje, gdje talibani grade svoju obranu.

Vezani članci Talibani u lunaparku - 1 Uglavnom naoružani do zuba, ali jako vole zabavne parkove: Stižu nove snimke talibana u lunaparku Provjereno: Život afganistanaca u Zagrebu - 6 On je svoj dom i mir pronašao u Hrvatskoj, ali strepnja za obitelj nikad ne prestaje: ''Teško mi je jer ih ne uspijevam dobiti. Ne mogu ih pitati kako su, kakva je situacija''

Američki vojni zapovjednici i njihovi glasnogovornici uvjeravaju kako je svrha dronova "prikazivanje prisutnosti", a ne provođenje zračnih napada.

Američki dronovi izveli su nekoliko napada, a afganistanske zračne snage koristile su oba zrakoplova A-29 Super Tucano i ruske helikoptere Mi-17 kako bi napali talibane, izjavio je glasnogovornik operacije Martin O'Donnell.

Pucnjava i propagandni ratovi eskalirali su otkada su talibani najavili početak svoje godišnje proljetne ofenzive u travnju. Američka vojska osporila je talibansku tvrdnju da je uhvatila Faraha unatoč videozapisima objavljenima na društvenim medijima 15. svibnja koji su pokazali da se talibanski borci slobodno kreću unutar grada.

Glasnogovornik talibana u srijedu je objavio na svom Twitteru kako su talibanski borci izvučeni iz grada Faraha "s velikom količinom plijena". U posebnoj operaciji talibanski borci preuzeli su okrug Jaghatu u jugoistočnom Afganistanu, tvrdi glasnogovornik.

U slabim danima Obamine administracije američka vojska oštro je smanjila zračnu potporu afganistanskim vojnicima i policiji. No otkad je predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost, američka zrakoplovna snaga jača u Afganistanu. Krajem 2017. godine američki borci i bombaši počeli su napadati talibanska postrojenja narkotika kako bi ugušili prihode skupine.

Kombinacija američkih zrakoplova koji podupire afganistanske snage sigurnosti dosad nije dovela do značajnog preokreta talibanskih dobitaka, prenosi BusinessInsider.