Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojiti Reaper

Američka vojska objavila snimku s drona koja prikazuje napad u kojem je ubijeno 28 talibanskih boraca

Snimka napada na talibane s američkog drona (Screenshot: dvidshub.net)
Snimka napada na talibane s američkog drona (Screenshot: dvidshub.net)
Napetost u sukobu s talibanima u Afganistanu zbog nedavnih napada dodatno je pojačana napadima lebdećih dronova MOH-9 Reaper.

Novi videozapis pokazuje da su dronovi okružili i ubili oko 28 talibanskih boraca u blizini Faraha u zapadnom dijelu zemlje, gdje talibani grade svoju obranu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat'' Afganistanski vojnici/Ilustracija (Foto: AFP) Okončanje 18-godišnjeg rata Afganistanska vlada pustit će iz zatvora 1500 talibana u svrhu primirja – Talibani žele više boraca na slobodi

Američki vojni zapovjednici i njihovi glasnogovornici uvjeravaju kako je svrha dronova "prikazivanje prisutnosti", a ne provođenje zračnih napada.

Američki dronovi izveli su nekoliko napada, a afganistanske zračne snage koristile su oba zrakoplova A-29 Super Tucano i ruske helikoptere Mi-17 kako bi napali talibane, izjavio je glasnogovornik operacije Martin O'Donnell.

Pucnjava i propagandni ratovi eskalirali su otkada su talibani najavili početak svoje godišnje proljetne ofenzive u travnju. Američka vojska osporila je talibansku tvrdnju da je uhvatila Faraha unatoč videozapisima objavljenima na društvenim medijima 15. svibnja koji su pokazali da se talibanski borci slobodno kreću unutar grada.

Glasnogovornik talibana u srijedu je objavio na svom Twitteru kako su talibanski borci izvučeni iz grada Faraha "s velikom količinom plijena". U posebnoj operaciji talibanski borci preuzeli su okrug Jaghatu u jugoistočnom Afganistanu, tvrdi glasnogovornik.

U slabim danima Obamine administracije američka vojska oštro je smanjila zračnu potporu afganistanskim vojnicima i policiji. No otkad je predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost, američka zrakoplovna snaga jača u Afganistanu. Krajem 2017. godine američki borci i bombaši počeli su napadati talibanska postrojenja narkotika kako bi ugušili prihode skupine.

Kombinacija američkih zrakoplova koji podupire afganistanske snage sigurnosti dosad nije dovela do značajnog preokreta talibanskih dobitaka, prenosi BusinessInsider.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene