Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posvetio život promicanju jednakosti za sve

SAD: Obilježen dan Martina Luthera Kinga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sjedinjenim Državama u ponedjeljak je nizom prigodnih skupova i služenja zajednici, obilježen Dan Martina Luthera Kinga, baptističkog pastora, vođe pokreta za građanska prava crnaca i dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je 1968. ubijen u atentatu u Memphisu.

Predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je dijelio obroke beskućnicima i siromasima u javnoj kuhinji u Washingtonu, a drugi najviši dužnosnici administracije također su sudjelovali u akcijama služenja zajednici, koje su tradicionalne na nacionalni blagdan Dan Martina Luthera Kinga. Predsjednik Obama, prva dama Michelle, njihove kćerke i Marian Robinson, majka Michelle Obama, posluživali su piletinu i krumpir salatu za oko 150 korisnika socijalne službe "So Others Might Eat" (Da drugi mogu jesti) u sjeverozapadnom dijelu Washingtona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 800 KS Aston Martin najavio električni Rapide Slika nije dostupna SAD slavi dan Martina Luthera Kinga

'Dr. King je posvetio život promicanju socijalne pravde i jednakih mogućnosti za sve. No, više od 40 godina nakon njegove smrti, još uvijek ima puno posla za obaviti. Kroz služenje, mi odajemo počast njegovu naslijeđu, pomažući susjedima, jačajući zajednicu i zajedno se suočavajući s izazovima', rekao je Obama u priopćenju Bijele kuće. Nakon podjele obroka u javnoj kuhinji, Obama je posjetio operativni centar Crvenog križa za pomoć žrtvama katastrofalnog potresa na Haitiju, potom je u Bijeloj kući primio skupinu starijih građana afričko-američkog podrijetla i njihove unuke na razgovoru o pokretu za građanska prava crnca a navečer treba govoriti na skupu u povodu Dana Martina Luthera Kinga u washingtonskom Kennedy centru.

Savezni blagdan u počast Kingova života

Ministri u Obaminoj vladi također su sudjelovali u sličnim aktivnostima služenja zajednici. Ministar financija Tim Geithner pripremao je hranu za skloništa za beskućnike u Hebrejskoj kongregaciji, ministar pravosuđa Eric Holder pomagao je s pripremom hrane za siromašne u Crkvi Bogojavljenja, ministar unutarnjih poslova Ken Salazar, radio je na čišćenju i uljepšavanju spomeniku ratu na Nacionalnoj šetnici, a ministrica prosvjete Arne Duncan pomogla je u bojanju učionica osnovne škole Ron Brown u Washingtonu, nazvane u spomen na ministra trgovine koji je 1996. poginuo u zrakoplovnoj nesreći kod Dubrovnika.

Američki predsjednik Ronald Reagan je 1983. uveo Dan Martina Luthera Kinga kao savezni blagdan u počast Kingova života, a predsjednik Bill Clinton potpisao je zakon kojim je blagdan službeno ustanovljen kao "Kingov dan službe". U dobi od 33 godine, Marthin Luther King je tražio od predsjednika Johna Kennedya ukidanje rasne segregacije i diskriminacije u SAD-u, s 34 je naelektrizirao zemlju svojim glasovitim govorom 'I Have a Dream'. S 35 dobio je Nobelovu nagradu za mir. S 39 godina je ubijen, no ostavio je naslijeđe nade i nadahnuća koje se nastavlja i danas.

U njegovoj Atlanti, vjernici su se prisjetili pastora Martina Luthera Kinga na posebnoj svečanosti u Baptističkoj crkvi Ebenezer, gdje je propovijedao od 1960. do 1968. U Montgomeryu, u Alabami, održan je mimohod u spomen na prosvjede protiv segregacije koje je King vodio 1950-ih godina. 'Amerika i danas ima duboke probleme s rasizmom, čak i pod administracijom svog prvog predsjednika afričko-američkog podrijetla', ocijenio je The Washington Post u uredničkom komentar u ponedjeljak. List istodobno ističe kako je Amerika u proteklih 50 godina prošla svojevrsno "obraćenje", kada je riječ o rasnim odnosima.

Kao primjer, podsjeća se da su prije 50 godina preko rijeke Potomac u Washingtonu, crnačka djeca u saveznoj državi Virginiji vožena autobusima daleko od svojih četvrti kako bi se održao sustav segregacije u školama. Crnci u Virginiji su obeshrabrivani od glasovanja, međurasni brakovi su bili zabranjeni, u restoranima su crnački gosti mogli naručiti hranu samo "za van". Gradska momčad profesionalne nogometne lige NFL, The Washington Redskins nije imala niti jednog crnog igrača. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene