Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD neće Italiji izručiti agente CIA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države neće odobriti mogući zahtjev Italije za izručenjem 26 svojih državljana, od kojih se za većinu smatra da su bili agenti CIA-e, kako bi im se sudilo za otmicu muslimanskog svećenika, rekao je pravni savjetnik Bijele kuće John Bellinger.

"Od Italije nismo dobili zahtjev za izručenjem. Da ga dobijemo, ne bismo Italiji izručili američke dužnosnike", rekao je Bellinger u izjavi za novinare u Bruxellesu nakon sastanaka s pravnim savjetnicima iz Europe.

Pročitajte i ovo Charles McGonigal plaćao mu i putovanja Bivši agent FBI-a ide u zatvor: Plaćao ga albanski obavještajac Slika nije dostupna Prodijeva vlada smijenila vrh tajnih službi

Sud u Milanu ovog je mjeseca odredio da se Amerikancima sudi s talijanskim špijunima zbog otmice muslimanskog svećenika Abua Omara 2003. godine. Njega su kao osumnjičenika za terorizam potom zrakoplovom prebacili u Egipat, gdje je, prema njegovim riječima, bio mučen.

Među osobama protiv kojih je podignuta optužnica su tadašnji voditelji ogranaka CIA-e u Rimu i Milanu i bivši voditelj talijanske vojne obavještajne agencije SISMI-ja Nicolo Pollari, rekli su zastupnici obrane u Italiji.

Bellingerova izjava potvrdila je raširena očekivanja da SAD neće predati optužene, kojima će se vjerojatno suditi u odsutnosti na suđenju koje počinje 8. lipnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene