Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rok curi

SAD: Nastavljeni pregovori o 'fiskalnoj litici'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratski i republikanski čelnici nastavili su pregovore o načinima kako izbjeći 'fiskalnu liticu', suočeni s curenjem roka za dogovor koji istječe s prvom minutom 2013. godine, javljaju agencije.

Suradnici čelnika demokratske senatske većine Harryja Reida i šefa republikanske senatske manjine Mitcha McConnela u Senatu iza zatvorenih vrata rade na izradi kompromisnog dogovora koji bi istodobno bio prihvatljiv demokratima i republikancima koji imaju većinu u Predstavničkom domu.

"Pregovori su u tijeku", rekao je u subotu visoki republikanski dužnosnik, istaknuvši kako se pojedinosti o eventualnom sporazumu neće objaviti prije nego što čelnici dviju stranaka ne informiraju o njima u nedjelju svoje parlamentarne grupe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro je imati na umu Važna obavijest iz banaka: Na Veliki petak neće biti dostupna jedna usluga Slika nije dostupna Prijete automatski rezovi Amerika na rubu 'fiskalne litice', dogovor o proračunu nije na vidiku

>> Demokrat Reid priprema zakon za spas srednje klase

Po zakonu iz 2010. godine, ne uspiju li demokrati i republikanci postići dogovor o saveznom proračunu 1. siječnja automatski stupa na snagu sigurnosni mehanizam, tzv. "fiskalna litica", odnosno automatsko podizanje poreza i smanjivanje državne potrošnje, koje bi moglo odvesti najveće svjetsko gospodarstvo u recesiju.

Za republikance je i dalje najveći problem zahtjev predsjednika Baracka Obame da se domaćinstvima koja na godinu zarađuju iznad 250 tisuća dolara porez sa sadašnjih 35 povisi na 39,6 posto kako bi se smanjio proračunski manjak i na to ne žele pristati. Posljednjih dana iz nekih je krugova bliskih pregovorima procurilo da se kao o mogućem kompromisu raspravljalo o podizanju tog praga na 400 tisuća dolara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene