Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravda za oštećene

SAD napokon osigurale zdravstvenu zaštitu za radnike s Ground Zeroa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugo odgađani zakon o zdravstvenoj skrbi za spasitelje i radnike koji su rašćišćavali ruševine tornjeva Blizanaca WTC-a nakon terorističkih napada 11. rujna je prihvaćen u američkom Kongresu.

Zakon će prvi puta će osigurati dugoročni program zdravstvene zaštite za tisuće onih koji su oboljeli nakon rada na ruševinama Svjetskog trgovinskog centra, gdje su udisali betonsku prašinu punu azbesta, i one koji su živjeli u blizini te imaju posljedice po zdravlje.

Pročitajte i ovo Donald Trump (Foto: Arhiva/AFP) Trump: "Napad u New Yorku pokazuje potrebu za reformom zakona o useljavanju" Slika nije dostupna Popustila jedna strana Dramatična snimka spašavanja perača prozora sa skele na 17. katu

Zakonom, koji je prvi puta predložen još 2004., stvorit će se i novi program za naknade žrtvama. Raniji program kompenzacije, zatvoren je 2003., prije nego što su mnogi spasitelji i radnici oboljeli od raka ili kroničnih dišnih bolesti.

>> Odštete za 10 tisuća radnika koji su čistili ruševine WTC-a

Savezna vlada je nakon terorističkih napada osiguravala jednogodišnje programe zdravstvene skrbi za oboljele, dok će novi zakon pružiti sveobuhvatnu petogodišnju zaštitu. Republikanska oporba se protivila zakonu, ističući da kod prethodnog vladinog paketa pomoći stradalima u New Yorku od 20 milijardi dolara, nije bilo nikakvog nadzora u trošenju, te da isto prijeti i s novim zakonom vrijednim 6,2 milijardi dolara.

Otezanje Obame

Na kraju su se dvije strane suglasile oko iznosa od 4,3 milijarde dolara i odredbe da treba ispitati mogućnost provedbe programa kroz bolnice za veterane. Predsjednik Barack Obama javno je prozivan jer nije pozvao na prihvaćenje zakona o pomoći spasiteljima iz ruševina WTC-a, koji u SAD-u imaju status heroja, no Bijela kuća je za otezanje okrivila republikance.

Pomoć zakonu stigla se s neočekivanog mjesta - popularni politički satiričar Jon Stewart u svoju je emisiju Daily Show na kanalu Comedy Central prošloga četvrtka pozvao četiri newyorška spasitelja oboljela od raka. Liberalni Stewart optužio je republikance za sramotno zanemarivanje oboljelih heroja, u čemu su mu se pridružili i gosti u studiju. Dan kasnije taj je prilog prenesen na svim nacionalnim TV mrežama. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene