Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pastor Jones i dalje 'mulja'

SAD: Mediji propituju jesu li pastoru dali previše publiciteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pastor Terry Jones iz gradića Gainesvillea u američkoj saveznoj državi Floridi, koji već danima izaziva globalnu zabrinutost prijetnjom spaljivanja Kurana na obljetnicu terorističkih napada na SAD 11. rujna, u petak je nastavio zbrku oko toga je li otkazao taj kontroverzni događaj.

Pastor Jones izjavio je za jutarnju emisiju 'The Early Show' TV mreže CBS, 'mi smo otkazali događaj'. Ubrzo nakon toga, međutim, rekao je novinarima u Floridi da se spaljivanje Kurana još uvijek razmatra. 'Mi ozbiljno, ozbiljno razmatramo ne spaliti Kuran. To je apsolutno točno. Nadamo se da možemo doći do tog zaključka', rekao je Jones. 'Onda, jeste li to zaključili ili ne?', pitao je jedan novinar Jonesa koji je uzvratio: 'Mi zapravo za sada nismo spremni odgovoriti na to'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik iranskog parlamenta 'Spaljivanje Kurana je divljački čin i muslimani neće šutjeti' Slika nije dostupna Otišao na razgovor s imamom Raufom Kontroverzni pastor Jones otputovao u New York

>> Pastor zasad odustao od spaljivanja Kurana

Jones je također rekao kako planira putovati u New York u petak navečer, na još nezakazani sastanak s imamom koji vodi sporni projekt gradnje islamskog centra i džamije u blizini 'Ground Zeroa', mjesta rušenja tornjeva blizanaca WTC-a 11. rujna 2001. Najavio je da će na sastanku pokušati uvjeriti imama Feisala Abdula Raufa da odustane od planirane gradnje. Jones je u četvrtak objavio da suspendira spaljivanje Kurana na temelju dogovora s imamom Raufom, koji mu je navodno obećao da će odustati od gradnje sporne džamije.

Imam opovrgnuo postojanje dogovora

Nismo spremni odgovoriti na to, rekao je pastor Jones na pitanje jesu li definitivno odustali od spaljivanja Kurana Imam Rauf kasnije je opovrgnuo postojanje takvog dogovora, ističući da ne odustaje od centra i džamije. U dogovoru je navodnu posredovao imam Mohammad Musri s Floride, koji je u petak izjavio za CNN kako 'nema kontrolu nad projektom u New Yorku', te da je Jones 'pretjerano rastegnuo taj dogovor'. Jonesov plan da se spali Kuran izazvao je zabrinutost diljem svijeta, uključujući i najviše američke državne i vojne dužnosnike koji su upozorili da događaj, tempiran na devetu obljetnicu napada 11. rujna 2001., može ugroziti živote američkih vojnika u inozemstvu.

U demontracijama ima i mrtvih

Predsjednik SAD-a Barack Obama i ministar obrane Robert Gates pozvali su u četvrtak Jonesa da otkaže spaljivanje islamske svete knjige. Vatikan, te evangelički i pentekostalni čelnici, uputili su slične pozive, a Interpol izdao globalno upozorenje da taj čin može izazvati nasilje. State Department je upozorio Amerikance diljem svijeta na moguće antiameričko nasilje u nekim zemljama. Sporadične demonstracije izbile su u Afganistanu petak, sa stotinama okupljenih u znak prosvjeda zbog planiranog spaljivanja Kurana, objavio je ISAF. Zamjenik guvernera pokrajine Badakhstan, rekao je da je prosvjedovalo tisuće ljudi te da je jedan prosvjednik poginuo, a tri su ranjena.

Ne osjeća se krivim

Na traženje da komentira tu žrtvu u Afganistanu, pastor Jones je rekao da se ne osjeća krivim, te da ti prosvjedi otkrivaju nasilnu prirodu islama. TV mreža MSNBC u svom je izvješću istaknula da kontroverzni pastor Jones, koji vodi malu pentekostalnu crkvu 'Dove World Outreach', centar s 50-ak vjernika, već godinama nastoji dobiti publicitet za svoja islamofobna stajališta. Na tratini ispred njegove crkve stoji natpis 'Islam je od vraga', a prošle je godine izdao i knjigu istoga naslova.

Nezapamćeni publicitet

Američki mediji, koji već danima izvješćuju o njegovu proglašenju subote 11. rujna 'Međunarodnim danom spaljivanja Kurana' i predomišljanju oko njegove realizacije, ističu kako je Jones dokaz rastuće islamofobije u SAD-u, potaknute i gospodarskom krizom. Mediji se istodobno propituju jesu li s dovoljnom ravnotežom pristupili toj priči, jer su živopisnom provincijskom pastoru, crvenog nosa i 'bakenbard' brkova, osigurali nezapamćeni publicitet za jedan prilično suludi naum. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene