Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države ne mogu prihvatiti Sjevernu Koreju naoružanu nuklearnim oružjem, izjavio je glavni američki pregovarač Christopher Hill u srijedu, dan nakon što je Pjongjang najavio izvođenje svoje prve nuklearne probe.


Sjeverna Koreja mora izabrati hoće li imati budućnost ili nuklearno oružje, no 'ne može imati oboje', upozorio je Hill, glavni američki izaslanik na šestostranim pregovorima s Pjongjangom. 

Vezani članci Slika nije dostupna Sjeverna Koreja izravna je prijetnja SAD-u Slika nije dostupna SAD: 'Fizički odgovor' S. Koreje 'ne bi bio mudar'

On nije precizirao kako će SAD odgovoriti ako nuklearna proba ipak bude izvedena. Naznačio je da SAD angažiraju saveznike u zajedničkom diplomatskom pritisku, kako bi Pjongjang odustao od probe.

'Nisam spreman u ovome trenutku reći što ćemo učiniti, ali mogu kazati da nećemo čekati na nuklearnu Sjevernu Koreju', rekao je Hill.

SAD žele zajedno sa saveznicima stvoriti zajedničku poziciju protiv nuklearne probe, no neformalne konzultacije u Vijeću sigurnosti nisu dale rješenja.

'U ovome trenutku postoji podjela', rekao je američki veleposlanik pri UN-u John Bolton.

Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey kazao je kako se SAD, kada je riječ o UN-u, nadaju 'određenoj akciji u skoroj budućnosti'.

Sjeverna Koreja je najavila da će izvesti podzemnu nuklearnu probu, koja je jedini način da neka zemlja dokaže da je svadala tehnologiju izrade nukleranog oružja.

Američki i južnokorejski obavještajni izvještaji govore da Sjeverna Koreja raspolaže s najmanje jednim poligonom za izvođenje podzemnih nuklearnih proba.